Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davanje mita

Podignuta optužnica protiv sudaca Gašpara i Peze te još šest osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao optužnicu protiv suca Visokog trgovačkog suda Bariše Gašpara, kojega se tereti da je primio 25.000 eura mita, namještao pravosudne ispite i poticao bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog građanskog suda Ivicu Pezu na zlouporabu kako bi za sudskog savjetnika zaposlio nećaka njegova prijatelja.

Uz Gašpara i Pezu USKOK je optužio još šest osoba koje tereti za davanje mita, pomaganje u primanju mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Ilustracija A sve zbog "sitne" love Policajac u Vojniću uzeo 60 eura od vozača koji je prebrzo vozio: USKOK podignuo optužnicu protiv obojice

U tzv. slučaju Župa uz 61-godišnjeg Gašpara, optuženi su Kruno 61-godišnji Herceg te direktor i član nadzornog odbora dubrovačke tvrtke 'Župa' 42-godišnji Davor Maravić.

USKOK tvrdi da je Gašpar od Maravića primio ukupno 25.000 eura mita kako bi mu ubrzao rješavanje jednog predmeta koji se od ožujka 2006. nalazio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom. Sudac je navodno prvo dobio predujam, a ostatak novca nakon što je predmet riješen. Sumnja se da je suca i čelnika dubrovačke tvrtke povezao Herceg kojega se tereti za pomaganje u primanju mita.

Prema pisanju tiska, Gašparova navodna korumpiranost otkrivena je u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi 'Pet zvjezdica'. Nagađa se i da je USKOK prisluškivao suca, koji je kasnije suspendiran, te da postoje audiozapisi telefonskih razgovora koji ga kompromitiraju.

Gašpar se nadalje tereti da je u ožujku 2008. Mihaeli Plečaš i Tihani Zeljko omogućio polaganje pravosudnih ispita. Kao zamjenik člana ispitne komisije najprije je zatražio da ga se rasporedi kao ispitivača za termine u kojima su kandidatkinje trebale polagati ispit, a potom im dao pitanja koja im je komisija trebala postaviti.

Uz dvije kandidatkinje za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti optuženi su otac jedne od njih Miho Plečaš te Veljko Vujović.

U dijelu optužnice u kojem se spominje i bivši predsjednik Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Pezu se tereti da je zapošljavajući 'Gašparevog čovjeka' zlouporabio položaj i ovlasti, a Gašpara da ga je poticao na to kazneno djelo.

U USKOK-u tvrde da je Gašpar u rujnu 2007. od Peze zatražio da iskoristi položaj predsjednika suda i nećaka njegova prijatelja zaposli kao sudskog savjetnika. Potom je raspisan javni natječaj, a Pezo je tom kandidatu navodno dao pitanja za pismeni ispit i obećao da će mu u testiranju i intervjuu osigurati najveći broj bodova.

No, unatoč svemu, nećak je od 28 kandidata bio na 24. mjestu. Pezo je nakon toga obećao da će ga primiti na idućem natječaju, što je u svibnju prošle godine i učinio, tvrde u USKOK-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene