Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prokrijumčarili najmanje 26 kg heroina

Počelo suđenje 17-orici dilera iz slučaja 'Parangal'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskome sudu u Splitu danas je počelo suđenje 17-orici muškaraca optuženih u USKOK-ovu predmetu 'Parangal' koji se terete za udruženu preprodaju droge od koje su zaradili nešto više od pet milijuna kuna.

Optužnica ih, osim za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela zloporabe droga, tereti i zbog nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te dovođenja u opasnost života i imovine. Skupina koju vodi 34-godišnji Goran Svalina tereti se da je od travnja do kolovoza 2008. prokrijumčarila najmanje 26 kilograma heroina, a policija je zaplijenila više od 6 kilograma heroina vrijednog 2,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija za europsko tržište Prilagođeni spremnici, dogovorene rute i više od 20 paketa: USKOK podigao optužnicu protiv švercera droge

Prijetili svjedocima

Skupina je drogu po gramu prodavala za 220 kuna, a prepakirana se čuvala u kući u Trilju. Neki su optuženici radi neometane prodaje droge na širemu splitskom području i zastrašivanja osoba koje bi mogle spriječiti prodaju droge nabavljali eksploziv i tvari za pravljenje eksploziva. Tako su dva puta u travnju 2008. u Splitu postavili ili bacili eksplozivne naprave u blizini kafića te ispod automobila, pri čemu je učinjena šteta od najmanje 171.000 kuna, navodi se, među ostalim, u USKOK-ovoj optužnici. USKOK-ova optužnica tereti i drugog brata, 40-godišnjeg Joška Svalinu, iz Splita. Teretila je i trećeg brata, 45-godišnjeg Juricu Svalinu, koji se sredinom prosinca 2008., četiri mjeseca nakon uhićenja, ubio u zatvoru na Bilicama. Među optuženicima je jedan državljanin BiH iz Sarajeva, a jednom od optuženih, 29-godišnjem Jošku Baliću iz Splita, sudi se u odsutnosti jer je u bijegu.

Tražili izuzeće suca Lozine

Čitanje optužnice trajalo je oko pola sata, nakon čega su se optuženici mahom očitovali kako se ne osjećaju krivima pa se čitao zapisnik o daktiloskopskom vještačenju te nalazi i mišljenje Centra za kriminalistička vještačenja 'Ivan Vučetić' iz Zagreba. Optuženi Igor Dokić zatražio je od suca Zorana Kežića izuzeće člana sudskog vijeća Slavka Lozine zbog, kako je rekao, toga što ima nepravomoćnu sudsku presudu jer je vrijeđao tog suca, no prijedlog mu je odbijen. Sljedeća rasprava najavljena je za 27. listopada, kad će se preslušavati audiomaterijal USKOK-a, a na suđenje će biti pozvan i vještak za telekomunikaciju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene