Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U noći s 4. na 5. listopada nepoznati je lopov iz parka u Plaškom ukrao brončana poprsja narodnih heroja NOB-a, a s kosturnice na mjesnom groblju mramorne stupove i mesingane ploče, izvijestila je karlovačka Policijska uprava, koja procjenjuje da je šteta veća od 45.000 kuna.


Načelnik Općine Plaškog Pero Damjanović (SDP) rekao je da je šteta mnogo veća od vrijednosti materijala kao sekundarne sirovine. "Možda se radi samo o koristoljublju, ali to je organizirano, a pokojnici imaju pravo na mir, a mi na dobar suživot i stečenu demokraciju, rekao je Damjanović. Po njegovim riječima, iz parka je ukradeno pet brončanih poprsja narodnih heroja iz NOB-a, svako od 25 do 30 kilograma, a sa spomen-kosturnice poginulim partizanima na groblju deset mesinganih ploča na kojima su zapisana imena 88 poginulih partizana.

Vezani članci Presica karlovačke polcije U kafiću im u piće ubacili antipsihotik: Završena istraga teškog dvostrukog ubojstva, jedan život spašen Slika nije dostupna Nedaleko Čakovca: U šumi napali ženu, pretukli je i pokrali

Po njegovim riječima, šteta je mnogo veća od one koju je procijenila policija, između 250 i 300 tisuća kuna.

Srušeno Titovo poprsje

U parku je od 1972. bilo šest poprsja narodnih heroja - Gaje Bunjevca, Steve Čuturila, Branka Latasa, Drage Štambergera, Roberta Domanija i Steve Šupice. Tri su ukradena 90-ih godina prošlog stoljeća, a 2010. pokrenuta je akcija da se ona pronađu. Pronađena su poprsja Štambergera i Domanija, a poprsje Šupice još nije pronađeno.

U parku trenutačno nema niti jednog poprsja. Načelniku Damjanoviću poznato je da Hrvatski konzervatorski zavod ima odljeve svih šest poprsja. Ako je to točno, ima nade da će se moći obnoviti park, rekao je i pozvao policiju da svakako pronađe lopove i da ih se kazni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook