Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik Roberta Garića, Mate Kustura ranije je izjavio koji sumnja da se u tom slučaju želi zaštititi "krupnije ribe" čija bi odgovornost mogla pasti u zastaru.


Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Roberta Garića zbog pada vojnog helikoptera u Vukovaru 2007. u kojemu su tri osobe poginule, a dvije teško ozlijeđene.

Vezani članci Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Sastao se Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem: Dosad ugovoreni projekti vrijedni 11,3 milijarde kuna Delegacija gradiščanskih Hrvata i Milan Bandić donirali novac vukovarskim vrtićima (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) - 2 Humanitarna akcija PAX ET BONUM: Vukovarskim vrtićima uručena donacija od 195.000 kuna

"Okrivljeniku se stavlja na teret da je kao pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane 9. srpnja 2007. u 15,24 sata na helidromu vojarne 204. vukovarske brigade u Vukovaru obavljao vertikalno polijetanje i lebdjenje protivno Uputama za upravljanje helikopterom, zbog čega je izgubio kontrolu nad helikopterom koji je udario u konstrukciju hangara i pao na tlo", izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici ne navodeći ime optuženog pilota.

Garićev odvjetnik Mate Kustura ranije je izjavio koji sumnja da se u tom slučaju želi zaštititi "krupnije ribe" čija bi odgovornost mogla pasti u zastaru.

Kustira je Hini u travnju kazao da u sustavu HRZ-a postoje ljudi kojima se neće suditi, iako su naredili i odobrili preinaku helikoptera i njegovo puštanje u promet bez procedura, dozvole za letenje i adekvatne obučenosti pilota, a što je rezultiralo vukovarskom nesrećom.

Kazao je i da je tužiteljstvo uvažilo vještačenja koja terete pilota iako on, kaže Kustura, nije mogao biti kriv što je netko u sustavu ratnog zrakoplovstva dozvolio da se kroz razne nadogradnje i uvođenje klimatizacijskog uređaja helikopter optereti s tisuću kilograma više tereta te da za upravljanje preinačenim helikopterom HRZ nema nikakav simulator ni upute za upravljanje.

Dodao je i da se upute na koje se u istrazi poziva državni odvjetnik odnose isključivo na izvorni, nepreinačeni helikopter MI8 MTV. (Hina)