Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo pravosuđa i MUP RH nemaju nikakvih službenih informacija o tome kada će grčke vlasti izručiti Hrvoja Petrača Hrvatskoj, rekli su nam danas glasnogovornici tih ministarstava.


Međutim, sudeći prema izjavi ministrice pravosuđa Ane Lovrin u najnovijem broju tjednika Globus, da “ovih dana očekuje pismeni otpravak odluke grčkog ministra pravosuđa”, neslužbene informacije da će Petračevo izručenje uslijediti u drugoj polovici kolovoza, najvjerojatnije već 17., mogle bi se pokazati točnima.

Vezani članci Neredi u Ateni - 1 "Drotovi, van iz naših četvrti": Prosvjednici kamenjem i molotovljevim koktelima krenuli na policiju, oni uzvratili suzavcem i vodenim topovima Policija tuče mladića u Grčkoj Pojavila se snimka policije koja pred zgroženim prolaznicima nemilosrdno mlati mladića, izbili sukobi

Naime, grčki ministar pravosuđa bio je posljednja prepreka Petračeva izručenja. Čim on potpiše odluku, koju ministrica Lovrin očekuje ovih dana, preostaje samo dogovor o tehničkom dijelu dovođenja Hrvoja Petrača u Hrvatsku. Policije dviju zemalja, rekao nam je danas glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, još nisu ostvarile kontakt u vezi s tim.

Izručenjem Petrača te predajom posljedneg bjegunca, Nikole Matkovića (28), koji se u utorak navečer dobrovoljno javio na odsluženje kazne u Okružni zatvor u Remetincu, u hrvatskim zatvorima našlo bi se svih desetero optuženih za otmicu maloljetnog sina umirovljenoga generala Vladmira Zagorca.

Petrač, koji je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, zatražit će, prema najavama njegovih odvjetnika, obnovu postupka na koju ima pravo s obzirom na to da mu se sudilo u odsutnosti. Hoće li obnovu tražiti i Nikola Mateković, osuđen na godinu i pol, zasad se ne zna.

Novo suđenje u svakom slučaju čeka ostalu dvojicu braće Mateković, Icu (33) i Libera (32), te još trojicu optuženih, koji su, osim za otmicu mladog Zagorca, bili optuženi i da su se s najstarijim Matekovićem udružili u grupu planirajući otimati djecu bogatih Hrvata.

Podsjetimo, Ivan Ico Mateković, koji je u prvom postupku dobio najveću kaznu, sedam godina zatvora, uhićen je potkraj kolovoza prošle godine u Zagrebu, a Libero se predao sredinom rujna.

Da Vrhovni sud nije ukinuo i vratio na ponovno suđenje dio presude kojom je Libero Mateković bio osuđen na godinu dana zatvora, on bi 18. rujna odslužio kaznu i izišao na slobodu. Ovako će novo suđenje čekati u pritvoru, a nije isključeno ni da će tijekom cijelog postupka biti iza rešetaka.