Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija završila istragu

Petero kriminalaca u Zadru otelo starijeg muškarca: Opijali ga i prijetili mu da im prepiše stan

PU zadarska (Foto: MUP)
PU zadarska (Foto: MUP) Foto: MUP
U Policijskoj upravi zadarskoj završeno je kriminalističko istraživanje nad pet osoba s karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog prijevare, iznude i otmice više osoba iz zadarskog područja.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad pet osoba, i to: 28-godišnjakom i 41-godišnjakom te 32-godišnjakinjom, koji su pritvoreni uz kaznene prijave za prijevaru, iznudu i otmicu, dok je protiv 29-godišnjaka i 33-godišnjaka podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Policija je potvrdila sumnju da je petorka krajem ožujka prošle godine u jutarnjim satima u Zadru, Branimirova obala, u jednom ugostiteljskom objektu upoznala 72-godišnjaka te ga na prijevaru navela da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući mobitel Samsung J7. Potom su isto napravili i 5. travnja prošle godine sklapajući dvogodišnji pretplatnički ugovor i uzimajući dva mobitela Huawei P9 Lite.

Na prijevaru su naveli 72-godišnjaka i s njim u javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta u okolici Zadra, površine 576 m2 za novčani iznos od 35 tisuća kuna. Taj novčani iznos višestruko je manji od tržišne vrijednosti, a 72-godišnjaku nisu isplatili niti navedenih 35 tisuća kuna. Kasnije je to isto zemljište 41-godišnjak za 10.000 eura prodao kupcu iz Zagreba.

72-godišnjaka su 6. rujna prošle godine nagovorili da sjedne u njihov automobil te ga odvezli u mjesto Lazina Čička pored Velike Gorice.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAZOTKRIVENA MREŽA PREVARANATA Uz pomoć ''vidovnjaka'' majci ukrala 142 milijuna dolara: ''Kći će vam uskoro umrijeti, a slike su proklete'' Slika nije dostupna Provedena istraga Prijevara u Istri: Prodao mu lažni dijamant i bezvrijedne mjenice pa počeo prijetiti bombom

U kući u vlasništvu 41-godišnjaka su ga zatočili, opijali, onemogućili mu javljanje članovima obitelji te ga sljedeći dan doveli u nepoznati javnobilježnički ured, gdje su ga prijevarom naveli da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan.

72-godišnjak je to odbio na upozorenje javne bilježnice, nakon čega su ga prijeteći mu odveli ga u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici. Tamo su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40.000 eura. Radi se o višestruko nižem iznosu od tržišne cijene, no ni njega nisu dali 72-godišnjaku.

72-godišnjaka su potom u Karlovcu posjeli na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji.

Navedeni stan 41-godišnjak je već sljedeći dan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku, koji se na njega i uknjižio te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60.000 eura.

Također, 29-godišnjak i 32-godišnjakinja sumnjiče se da su 4. travnja prošle godine u Zadru u Ulici Stjepana Radića u Gradskoj knjižnici, prišli 64-godišnjaku, kojeg su na isti način prevarili i odveli u poslovnicu teleoperatera, gdje su sklopili dva pretplatnička ugovora uz kupnju mobitela Samsung Galaxy J7 i J5. Oštećeni je dva dana poslije osujetio prijevaru te isti dan podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja.

U obrađenim kaznenim djelima osumnjičena petorka stekla je nepripadajuću imovinsku korist veću od milijun kuna. Rezultate istrage predstavili su voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić i Romano Landeka, voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene