Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pavle Bulj oslobođen optužbe za ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pavle Bulj (50) oslobođen je nepravomoćno na Županijskom sudu u Splitu, optužbe za sudjelovanje u ubojstvu Sinjanke Anđele Bešlić 2002. godine, nakon što je 2003. osuđeni Ivan Bulj (43), posvjedočio kako Pavle nije u tome sudjelovao.

Ivan Bulj, koji je na svjedočenje dovezen iz Lepoglave gdje služi 22-godišnju zatvorsku kaznu, danas je izjavio da Pavle Bulj nije bio s njim u vrijeme ubojstva, premda ga je sam za to teretio kada se policiji predao mjesec dana nakon ubojstva u travnju 2002., izvijestio je sudac Zoran Matulović budući da je suđenje bilo zatvoreno za javnost.

Pročitajte i ovo Anđela - 1 ONA JE PRAVO ČUDO Dva posto šanse za život, 16 operacija i pet bolnica kasnije: Malena Anđela otkrila nam je što će prvo napraviti kada dođe kući Slika nije dostupna VELIKI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA Anđela je imala samo dva posto šanse da preživi: ''Svaki dan je bio borba za život''

Ponovljeno suđenje Pavlu Bulju počelo je 20. veljače i tada je
njegova obrana sud izvijestila kako posjeduje dokumentaciju prema kojoj mu je na dan ubojstva u splitskoj Kliničkoj bolnici na cijelu nogu do kuka stavljen gips, zbog čega nije mogao sudjelovati u ubojstvu, a na čemu Buljeva obrana na prijašnjim ročištima nije temeljila svoju obranu.

Sudac Zoran Matulović tada je novinarima objasnio kako je obrana Pavla Bulja rekla da taj dokaz nije prije predočila, jer nije mogla doći u posjed cjelokupne dokumentacije. 

Sudski vještak Antonijo Alujević očitovao se o toj dokumentaciji kazavši kako je Bulj zbog toga tada bio smanjeno pokretljiv.

Optužba je na prvom suđenju 2003. godine teretila obojicu da su početkom ožujka 2002. Anđelu Bešlić, koja se vraćala kući s koncerta, na silu i prijevaru uvukli u automobil, odveli na osamljeno mjesto, brutalno ju silovali i ubili kako bi prikrili zločin.

Anđelino su tijelo prekrili suhim granjem u jednoj jami, u blizini njezine rodne kuće, gdje ju je nakon mjesec dana pronašao slučajni prolaznik usprkos intenzivnoj potrazi u kojoj su sudjelovali i pripadnici HV-a.

Ivan Bulj idući se dan sam predao policiji i priznao zločin, tereteći i svojega rođaka Pavla. 

Naknadno je u istrazi sve poricao, a priznanje koje je dao policiji nije bilo pravovaljano, pa ga sud nije mogao
uzeti u obzir, kao ni na isti način dano priznanje Pavla Bulja.

Pavle Bulj nakon toga je istražnom sucu zanijekao sudjelovanje u zločinu tvrdeći da mu je to smjestio rođak Ivan iz njemu nepoznatih razloga. 

Mitohondrijskim vještačenjem DNA potvrđeno je da je Anđela
bila u Ivanovu vozilu.

U prvom suđenju optužbe za silovanje oslobođena su oba optuženika zbog nedostatka dokaza, a za ubojstvo malodobne Anđele krivim je proglašen samo Ivan Bulj i osuđen na 27 godina zatvora.

Potkraj 2005. Vrhovni je sud poništio oslobađajuću presudu Pavlu Bulju i odredio ponovno suđenje, a potvrdio je dio presude kojim se obojica optuženika oslobađaju krivnje za silovanje. 

Potvrđena je i osuđujuća presuda Ivanu Bulju, ali mu je kazna smanjena na 22 godine.

Pavle Bulj, koji je nakon oslobađajuće presude, nakon gotovo tri godine, bio pušten iz pritvora, ponovno je u pritvoru od siječnja prošle godine pošto je Vrhovni sud prihvatio žalbu Županijskoga državnog odvjetništva.

Državno odvjetništvo danas je najavilo žalbu na oslobađajuću
presudu.

Otac pokojne Anđele Ivan Bešlić nakon presude je izjavio kako je nezadovoljan presudom ustvrdivši da je sud u obzir morao uzeti potpisano priznanje počinjenja djela dano policiji nakon uhićenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene