Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milinović obilazi teren i evakuirane

Počela sanacija požara kod Knina, Josipović najavio dolazak u Pađane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gašenje požara koji je jučer izbio pored Knina je u tijeku. Potpredsjednik Vlade Milinović obilazi teren i evakuirane.

Potpredsjednik Vlade Darko Milinović i ravnatelj DUZS-a Damir Trut obišli su jutros policijski punkt kod sela Pađani, a trebaju stići i u vojarnu Andrija Matijaš Pauk u Kninu, u posjet evakuiranom stanovništvu.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Oko 14:30 sati u selo Pađani trebao bi stići i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. 'Predsjednik Republike obići će naselje Pađani kod Knina i susrest će se sa stanovnicima triju naselja koji su jučer morali biti evakuirani zbog velikog požara koji je zahvatio i objekt vojno-skladišnog kompleksa', stoji u priopćenju na službenim stranicama Ureda predsjednika.

Neslužbeno se doznaje kako se planira da se evakuirano stanovništvo iz okolnih sela vrati kućama.

Na sanaciju požarišta na području Pađani, gdje ima povremenih izdimljavanja na otvorenom prostoru (izvan kruga vojarne), upućena su 4 Canadaira i 2 AirTractora, priopćio je DUSZ.

Također, tijekom jutra na mjestu požara angažirane su i bespilotne letjelice koje su izvršile snimanje opožarenog područja, priopćio je MORH.

'Stanovništvo je evakuirano i na sigurnom. Eksplozija je bilo tijekom noći, ali su prestale. Požar je i dalje aktivan', rekla nam je glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor.

Požar oko same vojarne se smirio, a očekuje se da vatrogasci tijekom dana izađu na teren i lokaliziraju ostatak požara, s obzirom da su tijekom jučerašnjeg dana bili onemogućeni zbog opasnosti od eksplozija iz vojarne.

Promet je i dalje blokiran u trima selima oko Knina, među kojima su Pađani i Očestovo, a sigurnosna zona oko požara i opožarenog područja jest pet kilometara.

160 evakuiranih stanovnika obližnjih sela noć je provelo u vojarni Andrija Matijaš Pauk u Kninu. Nastava u Kninu danas će se redovno održavati.

Na mjestu požara jučer su se čule detonacije zaostalog streljiva. Na snimkama se vidi kako se redaju eksplozije. Krhotine granata oštetile su brojne kuće i porazbijale stakla. U nekim su domovima padali i stropovi. Kninom odjekuju detonacije. Građanima je savjetovano da ostanu u svojim domovima.

Iako se pojavila informacija kako se u vojarni nalaze avionske bombe i nepoznata količina goriva što bi moglo dovesti do velike eksplozije, iu MORH-a poručuju kako ni bombi no goriva tamo nema. Po njima,  riječ je o požaru makije koji je buknuo dalje od vojarne jučer oko 15 sati. Požar se širio velikom brzinom te je došao do vojarne, prošao preko nje i nastavio se dalje širiti.

'Evakuiran je pojas pet kilometara od vojarne, policija je evakuirala oko 120 stanovnika iz sela Pađani, jedan dio stanovništva u Kninu koji je najbliže požaru nije evakuiran jer se nalazi van sigurnosne zone. Autobusi za evakuaciju sa strane Knina su u pripremi, ured gradonačelnika je pripremio tri autobusa, a u gradu Kninu u sportskoj dvorani je organiziran prijem evakuiranog stanovništva ukoliko bude potrebe', kazao je Milovan Kević, pročelnik područnog Ureda za zaštitu i spašavanje Šibenik. Evakuirano je i stanovništvo iz sela Bendera i Oćestova . Ukupno je evakuirano nekoliko stotina osoba. Opasnost za grad ne prestaje.

Kević je dodao kako se još ne može govoriti o uzrocima požara jer je prerano te da ne mogu nagađati što se sve može dogoditi. 'Pripremili smo se za najgori mogući scenarij', kazao je. Oko 19 sati krenula je evakuacija stanovnika iz zaseoka Zelenbabe. Sve zemaljske i zračne snage su povučene sa požarišta.

Dojavu o požaru DUZS je zaprimio jučer u 15.45. Požarom je zahvaćeno 1.5 hektara trave i niskog raslinja. U gašenju sudjeluju JVP Knin i DVD-i Ervenik, Kistanje i Promina. Na požarište su upućena 4 Canadaira i 1 Air Tractor.

Zatvorena je državna cesta, a ondje je također prekinut i željeznički promet.

Božinović osnovao povjerenstvo

Ministar obrane Davor Božinović osnovao je Povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije u vojnom skladišnom kompleksu Pađani kod Knina u čijem su sastavu državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, kao čelnik Povjerenstva, te članovi brigadni general Drago Matanović, pomoćnik glavnog inspektora obrane za vojnu obranu i brigadni general Milan Knežević, načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH-a.

Ispred Oružanih snaga RH na mjesto događaja odmah su upućeni zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović i zapovjednik Namjenski organiziranih Protupožarnih snaga OS RH general bojnik Mate Obradović, priopćili su iz MORH-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene