Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Kornate

'Sin mi je umro u odijelu od 260 kuna, a zapovjednik vozi automobil od 65.000 eura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje za tragediju na Kornatima.

Na klupi za svjedoke treba pojavilo se troje novih svjedoka, od kojih su dvoje članovi obitelji najmlađeg poginulog vatrogasca u toj tragediji, Marka Stančića.

Pročitajte i ovo 16. obljetnica Kornatske tragedije - 1 obljetnica Kornatske tragedije 12 vatrogasaca poginulo je u nezapamćenoj tragediji, samo jedan je preživio: "Sjećanje na njih nikad ne smije izblijediti" Slika nije dostupna Kornatska tragedija Otac poginulog svjedoku: Zašto praviš nerede na mojem grobu?

Svjedoče njegov otac Dinko Stančić i sestra Nikolina Stančić. Svjedoči i vatrogasac Damir Barišić.

Htio je pomoći vatrogascima

Marko je bio pomoćni vatrogasac u DVD-u Tisno. Tog dana htio je pomoći na Kornatima. Njegova majka to nije htjela i tražila je broj od tajnika DVD-a da mu zabrani odlazak. Otac Dinko od sina je posljednju poruku dobio iz helikoptera, u trenutku kad su vatrogasci bili na putu za Kornate. Kasnije ga više nije mogao dobiti, istaknuo je otac poginulog Marka Stančića.

Otac Dinko je na klupi za svjedoke rekao kako mu je 'sin poginuo u vatrogasnom odijelu od 260 kuna, a zapovijednik vozi automobil od 65.000 eura'.

Istog tragičnog dana, oko 14:45 sati Marko je ocu javio kako se radi o maloj vatri, ali dugačkoj liniji te da su vatrogasci čekali vodu za piće. Dinko Stančić ima saznanja da je njegov sin ranije, 2007. godine, išao na požarište u zaleđu Vodica. S njim je bio prijatelj, koji mu je rekao da su pretrpjeli veliki strah od vodenih bombi. Istaknuo je kako su vatrogasce 'bacili na Kornate da umru'.

Kontradiktorne informacije o događaju

Sestra Marka Stančića, Nikolina, sucu je rekla kako je čula da se nešto dogodilo oko 18 sati, a sa zapovjednikom Draženom Slavicom je razgovarala tek oko ponoći. On joj je rekao da nije imao pojma što se dogodilo. U DVD-u Tisnom, dok je čekala, dobivala je kontradiktorne informacije. Sucu je Nikolina Stančić rekla da su joj tada rekli da njezin brat uopće nije niti bio na Kornatima.

Naglasila je kako joj je bilo nelogično da Slavica ništa nije znao, a svi su znali. Bili joj je nevjerojatno i to što su joj rekli kako njezin brat nije na Kornatu, da bi zatim rekli kako su tri vatrogasca nedostaju i da je Marko među njima.

Vatrogasac Damir Barišić je u svjedočenju rekao kako je helikopter, koji je prevozio vatrogasce imao oštećenu gumu te da je nakon 10 minuta od popravka gume odletio u smijeru Zadra.

Dosad je ispitan 41 svjedok u slučaju kornatske tragedije, a preostaje još 69 svjedoka za ispitati. Sudac je najavio dinamičniji raspored rasprava.

Podsjetimo, nedavno je na otoku Kornatu pronađena sumnjiva naprava, odnosno kako je policija potvrdila, elektronskom mamcu (radarskom) koji koriste zrakoplovi. Kako su se odmah pojavile sumnje da je takva naprava možda bila uzrok požara u kojem su poginuli vatrogasci, u policiji su potvrdili kako ti mamci ne predstavljaju opasnost za izazivanje požara i eksplozija, odnosno nisu opasni i eksplozivni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene