Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Oštećeni srpski nadgrobni spomenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počupani križevi, uništeni lampioni, razbacano cvijeće, oštećeni i urušeni nadgrobni spomenici, tužan su dio slike vandalskog čina koju su u petak poslijepodne na pravoslavnom groblju u Kozicama, predgrađu Slatine, zatekli djelatnici policije.

Prema policijskom priopćenju, od ukupno trideset spomenika deset ih je oštećeno od 18. do 20. siječnja od kojih su dva urušena. 

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Groblje - 1 Problemi s ugovorom U našem turističkom biseru skupo je i umrijeti: "Sinu sam napisala da me kremira u Zagrebu"

"Jedna je naša susjeda jučer došla iz Zagreba pa je otišla na grob svojih roditelja. Kad je vidjela što se dogodilo na groblju, uplašila se, vratila u selo i pozvala policiju. Ja nisam dolazila jer sam stara i ne mogu doći pješke. Ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo. Blatom su premazali lice na dvije slike moga sina. Bio je jedinac. Nikad se nikome nije zamjerio, a poginuo je u prometnoj nesreći u Bjelovaru 1983. Bio je star 27 godina. Dali smo mu isklesati knjigu sa stihovima na spomenik, no i to su uzeli i bacili. Za vrijeme rata nitko nije dirao groblje. Ne mogu preboljeti to što su učinili. Voljela bih da onoga tko je to učinio policija uhvati, pa neka se zna čija je to sramota", kaže uplakana 74-godišnja Miroslava Slijepčević Miroslava, stanovnica Kozica. Imala je dva sina, no jedan je umro još kao dojenče pa joj ovaj čin, kaže, zadaje posebnu bol. Na neke grobnice je pobacana zemlja.

"Na očev su mi grobni spomenik nabacali blata. Teško mi je opisati kako se osjećam. Pogođen sam i teško mi je. Nemam riječi. Čin je to za svaku osudu. Evo gledajte, urušili su i spomenik. Na grobu mog tetka iščupali željezni križ i ubacili neki drugi, drveni. S nekih grobova križevi su odneseni i ne znam gdje su bačeni", izjavio je Stevo Kokanović, mještanin Kozica.

Kozice su mjesto miješanog stanovništva s manjim postotkom srpskog življa. U mjestu postoje dva groblja. Katoličko i pravoslavno koje je od naselja udaljeno stotinjak metara. Prema tvrdnji seljana mirno je to mjesto i nikada nije bilo sukoba na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Protiv nepoznatog počinitelja ili više njih slijedi podnesena kaznena prijava i kriminalistička obrada na pronalasku počinitelja, stoji u priopćenju PU virovitičko podravske. 

Pupovac otputovao u Koprivnicu

Koprivnička policija još traga za nepoznatim vandalima koji su protekle noći provalili u pravoslavnu crkvu Svete Trojice u središtu Koprivnice i oskvrnuli njezine vrijednosti, a tim je povodom u Koprivnicu danas stigao predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac. 

Od koprivničko-križevačke Policijske uprave doznaje se kako ništa nije ukradeno.

Provalnici su srušili cvijeće, drveno postolje i svijećnjake, u
sakristiji su prevrnuli stalak sa svetom knjigom, a rasipali su i tamjan i ugljen za kadilicu, rekao je voditelj Operativnog
komunikacijskog centra Policijske uprave Vitomir Kralj.

'U neko doba noći, očito grupa počinitelja, provalila je kroz
sjeverna vrata u crkvu Svete Trojice i oskvrnula unutrašnjost
razbacujući predmete i rušeći relikvije s oltara, uključujući i
molitvenu knjigu, koja je među najvrjednijim predmetima. Pri tome je lakše oštećena', rekao je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac te podsjetio na još dva događaja.

'Nakon svih događaja i posljednjeg u Koprivnici, smatramo da je nužno obavijestiti i senzibilizirati javnost kako bi i ona donijela sud, a ne samo policija', rekao je.

'Ne znam što bi mogao biti razlog vandalizma u Koprivnici jer je stanje međuetničkih odnosa u Koprivničko-križevačkoj županiji dobro, što potvrđuju i predstavnici ovdašnje srpske zajednice. Moguće je da se dogodio splet slučajnosti, no, u svakom slučaju, treba ga spomenuti i osuditi', istaknuo je Milorad Pupovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene