Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće Županijskoga suda u Rijeci danas je nepravomoćno oslobodilo optužbi Ivana Andabaka i britanskog državljanina Paula Dextera Farrowa za krijumčarenje 660 kilograma kokaina preko riječke luke krajem 1999. godine.


Sudsko vijeće, kojim je predsjedavala sutkinja Đurđa Jovanić, ocijenilo je da dokazi državnog odvjetništva izneseni tijekom suđenja nisu dovoljni za nedvojbenu potvrdu da su Andabak i Farrow počinili kažnjivo djelo za koje su optuženi. 

Vezani članci U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 2 Istražni zatvor za dilere kokaina pronađenog u bananama kod Opuzena, o jednom od osumnjičenih se oglasio HDZ Luka Ploče Za sve su krive banane: Dubrovačka policija prekinula narkolanac na Neretvi, zaplijenili oko 100 kilograma kokaina

Sutkinja Đurđa Jovanić u obrazloženju presude navela je da se sudsko vijeće u ovom slučaju vodilo institutom presude u korist optuženih, ako nema nedvojbenih dokaza njihove krivnje.

Državno odvjetništvo teretilo je Ivana Andabaka, umirovljenog
generala HVO-a i Britanca Dextera Farrowa za organiziranje prijevoza kokaina s neutvrđenim drugim osobama, u kontejneru iz Ekvadora brodom preko Rijeke, s krajnjim odredištem u Gambiji. Kontejner, u kojem je deklarirana roba bila konzervirana tunjevina, je krajem 1999. došao željeznicom u Rijeku iz belgijske luke Antwerpena, gdje je stigao iz Ekvadora.

Nakon što je kokain otkriven u riječkoj luci, kontejner, u kojemu je ostavljeno 4,5 kilograma kokaina, proslijeđen je do krajnjeg odredišta u Gambiji ga je dočekao Paul Dexter Farrow. On je preuzeo ostatak droge nakon čega je i uhićen, tvrdilo je državno odvjetništvo u optužnici.

Prvi postupak protiv njih dvojice na riječkome Županijskom sudu pokrenut je u siječnju 2001., na temelju optužnice Županijskog državnog odvjetništva. 

Postupak je ponovno započeo početkom ožujka
2007. nakon izručenja Farrowa u veljači Hrvatskoj iz Italije, gdje je služio zatvorsku kaznu zbog drugog slučaja trgovine drogom.

Farrow je objavu prvostupanjske presude dočekao u pritvoru, a Andabak, koji bio na današnjoj objavi presude, branio se sa slobode.

Paul Dexter Farrow je pušten iz pritvora.