Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši čelnici HAC-a

Optužnica protiv Prskala i Lovrinčevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika i protiv bivšeg člana Uprave Hrvatskih autocesta Jurice Prskala i Marija Lovrinčevića koje tereti da su tvrtki Skladgradnja omogućili izgradnju odmorišta uz autocestu kod Ploča koje nije bilo predviđeno i time Hrvatske autoceste oštetili za više od 58,5 milijuna kuna.

Prvookrivljeni Prskalo i drugookrivljeni Lovrinčević optuženi su da su, u namjeri da osiguraju posao Skladgradnji, počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. U priopćenju objavljenom na stranici DORH-a ne navode se imena nego samo inicijali optuženih kao i tvrtki koje se spominju.

Navodi se da su Hrvatske autoceste (HAC) kao naručitelj i poslovna udruga, u kojoj je bilo više tvrtki, 8. svibnja 2007. zaključili ugovor o izvođenju radova na izgradnji dionice Ploče 1 - Luka Ploče. Budući da Hrvatske autoceste nisu predvidjele izgradnju pratećeg uslužnog objekta na toj dionici, okrivljeni Lovrinčević, nadležan za tehnička pitanja, naložio je iznalaženje lokacije za izgradnju pratećeg uslužnog objekta u usjeku pozivajući se, radi prikrivanja njihove stvarne namjere, na potrebe luke Ploče za kamenim materijalom.

Od vodećeg partnera poslovne udruge su zatražili da se za izvođenje radova na pratećem uslužnom objektu angažira Skladgradnja kao podizvođač. Nakon toga je prvookrivljeni Prskalo 30. rujna 2008. donio odluku o početku postupka javne nabave za izgradnju pratećeg uslužnog objekta pregovaračkim postupkom javne nabave bez prethodne objave.

On je s poslovnom udrugom 11. studenog 2008. zaključio III. dopunski ugovor za izvođenje dodatnih radova na izgradnji dionice Ploče 1 - Luka Ploče u ukupnom iznosu od 63.486.004,36 kuna bez PDV-a. Radove u vrijednosti od 58.536.431,47 kuna po njihovom nalogu izvela je Skladgradnja, a u tom su iznosu, tereti ih optužnica, prouzrokovali štetu Hrvatskim autocestama. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvodnevni pritvor Uhićeni bivši šefovi HAC-a Prskalo i Lovrinčević Slika nije dostupna U siječnju novo saslušanje Slučaj HAC: Dosad ispitano 20 od 23 svjedoka

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene