Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloporaba položaja i ovlasti

Optuženi suradnici Milana Bandića zbog Bundekfesta 2013 i šatora na trgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je podigao optužnicu protiv suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića tereteći ih za malverzacije vezane za pružanje usluga za Bundekfest 2013., davanja koncesije za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu i organiziranja manifestacije Zagrebački karneval 2011.

Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu Ratimir Jureković, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Josip Nalis, ugostitelj Josip Katić, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović koji je bio predsjednik Organizacijskog odbora Bundekfesta i zamjenik pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku Privođenje Denisa Mohenskog Objavio USKOK Bandićev vozač i Kralj Adventa optuženi za mito: Pogledajte kako su se namještali poslovi sa štandovima

Navodeći samo inicijale okrivljenika, Uskok je izvijestio na svojim internetskim stranicama da ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem.

Jurekovića se tereti da je od listopada 2013. do siječnja 2014. zatražio od ravnatelja KDZ-a Nalisa da društvima povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića.

Sud odbacio optužnicu protiv Bandića!

Nalis je, prema Uskokovim tvrdnjama, poduzimao niz radnji kojima je izbjegao provođenje postupka javne nabave te je društvima s kojima je povezan ugostitelj Katić omogućio pružanje usluga u šatoru od najmanje 4,1 milijun kuna.

Lušetića se pak tereti da je kao zamjenik pročelnika zadužen za resor kulture od srpnja 2013. do listopada 2013. godine, nakon što je dogovorio poslove pružanja usluga za "Bundekfest 2013" s točno određenim pružateljima usluga, koristeći se autoritetom položaja naložio ravnatelju KDZ-a, ustanove koja je bila tehnički izvršitelj manifestacije, da protivno Zakonu o javnoj nabavi ugovore o poslovima pružanja usluga za potrebe manifestacije sklopi sa subjektima koje je on prethodno odabrao. Time je, sumnja Uskok, omogućio da dva obrta i jedno društvo, bez postupka javne nabave, dobiju poslove u vrijednosti od 886.683 kuna.

Glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića tereti se da je od svibnja 2014. do listopada 2014., koristeći okolnost da ga je zagrebački gradonačelnik zadužio da u ime Grada vodi organizaciju manifestacije "Bundekfest 2014" zatražio od Josipa Nalisa da poslove pružanja usluga za potrebe manifestacije ugovori s poslovnim subjektima koje je prethodno odabrao. Nalis je to prihvatio i time omogućio da tri društva i jedan obrt, bez javne nabave dobiju poslove vrijedne oko 2,4 milijuna kuna.

Zdenka Antunovića također se tereti da je u veljači i ožujku 2011. od odgovorne osobe jednog društva zatražio 10.000 eura kako bi ishodio da se tom društvu dodijeli organiziranje manifestacije "Zagrebački karneval 2011".

Nakon što se odgovorna osoba jednog društva obratila Uredu gradonačelnika i iskazala interes za organizaciju te manifestacije, gradonačelnik ga je uputio da sve u vezi s tim dogovori s Antunovićem, iako on nije imao nikakvu formalnu ulogu u organiziranju te i sličnih manifestacija u gradu, navodi Uskok.

Antunović je potom, koristeći okolnost da je višegodišnji istaknuti sportski djelatnik, da je direktor KK Cibona, te da je osoba od povjerenja gradonačelnika, što je odgovornoj osobi tog društva bilo poznato, zatražio 10.000 eura kako bi zauzvrat u gradu ishodio da se tom društvu dodijeli organiziranje navedene manifestacije kao i donošenje svih potrebnih rješenja nadležnih službi Grada Zagreba, na što je odgovorna osoba društva pristala te mu je u više navrata predala najmanje 50 tisuća kuna.

Uskok je podigao optužnicu u tim slučajevima isti dan kada je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog sud obustavilo postupak protiv gradonačelnika Bandića u slučaju pogodovanja udruzi "U ime obitelji" i dan nakon što je policija na zahtjev Uskoka iz ureda stranke Bandić Milan 365 i zagrebačke gradske uprave izuzimala dokumente vezane uz održavanje i reklamiranje konvencije stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, održane početkom srpnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene