Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova rasprava o nekretninama

Obrana dopunila dokumentaciju za Sanaderovu obranu sa slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak će ponovno raspravljati o nekretninama kao jamčevini uz koju bi bivšem premjeru Ivi Sanaderu bila omogućena obrana sa slobode.

Na sudu se doznaje da je novo ročište zakazano nakon što je Sanaderova obrana dopunila ranije predanu dokumentaciju i odrekla se prava žalbe na 'odbijenicu' koju je od suda dobila 19. listopada. Izvanraspravno vijeće tada je, zbog nepotpune dokumentacije triju od sedam ponuđenih nekretnina odbilo i drugu ponudu Sanaderove obrane. Prva je odbijena jer je Sanaderova supruga ponudila neetažirani stan, a jedan od odvjetnika Goran Suić zagrebačku vilu za koju nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravomoćna odluka Mirjani Sanader i Luki Bebiću odblokirana imovina kojom su jamčili za Ivu Sanadera Slika nije dostupna Suđenje ocu i mužu Mirjana, Petra i Bruna svjedočit će o podrijetlu imovine obitelji Sanader

Neslužbeno se doznaje da u trećem prijedlogu više nema stana koji je u zalog nudio Josip Radoš, a odbijen je jer je izjavu o odobravanju hipoteke dala njegova supruga koja nije formalni vlasnik, a za takvu radnju nije imala posebnu punomoć.

U novom je prijedlogu usklađena i izjava kojom se odobrava stavljanje hipoteke na nekretnine u vlasništvu bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića s procjenom sudskog građevinskog vještaka, što ranije nije bio slučaj. Što se tiče dijela obiteljske kuće u vlasništvu Sanaderove supruge kao jamstvo se više ne nudi neetažirani stan, već njen udio ukupnog vlasništva u vili u Bosanskoj ulici koji je vrjedniji od ranije ponuđena stana. Time je navodno premoštena i razlika u vrijednosti Radoševa stana koji više nije potreban kako bi se namirila vrijednost od 12,4 milijuna kuna koje je Vrhovni sud odredio kao iznos jamstva za obranu sa slobode.

Sanaderu odbijene tri nekretnine - Bebićeva, Radoševa i od supruge Mirjane

Svoje su nekretnine, u drugom pokušaju, uz Bebića, Mirjanu Sanader i Radoša ponudili i Jerko Duško Suić te bivši HDZ-ovi zastupnici Jerko Rošin i Mario Zubović, čije ponude nisu bile sporne te i dalje stoje.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, bivšem premijeru već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi media u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene