Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zrakoplovna nesreća

DODATNO VJEŠTAČENJE Pilotima sudarenih MIG-ova prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pilotima Igoru Trošelju i Marijanu Kudliku prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora jer je nakon sudara zrakoplova, uz veliku materijalnu štetu, jedna osoba krhotinama ozlijeđena na tlu.

Prije presude dvojici pilota Hrvatskog raznog zrakoplovstva (HRZ) za sudar dvaju MIG-ova 2010. iznad Slunja provest će se kombinirano vještačenje stručnjaka za zrakoplovne nesreće u specifičnim meteorološkim uvjetima, doznaje se u četvrtak na karlovačkom Općinskom sudu nakon ročišta zatvorenog za javnost.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće Ilustracija Nesreća u Arizoni VIDEO Srušio se balon na vrući zrak: Četiri su osobe poginule, jedna je teško ozlijeđena

Dodatno vještačenje zatražio je, nakon što su provedeni svi raniji dokazi, karlovački općinski državni odvjetnik Bruno Kolaković, jer je sutkinja Elma Kaleb Mamić iz spisa, na zahtjev obrane, kao nezakonite izbacila zaključke MORH-ovog Povjerenstva za utvrđivanje uzroka pada MIG-ova tijekom provedbe 'glavnog obučnog događaja HRZ i protuzračne obrane'. No, kako je ranije istaknuto izbacivanje zaključaka iz spisa ne znači da sud neće uvažiti ništa od spomenutih zaključaka, već će se oni cijeniti isključivo kroz svjedočenje predsjednika Povjerenstva Gorana Strmečkog.

DRAMA NA HRVATSKOM NEBU Hrvatski MIG-ovi presreli su civilni zrakoplov

Pilotima Igoru Trošelju i Marijanu Kudliku prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora jer je nakon sudara zrakoplova, uz veliku materijalnu štetu, jedna osoba krhotinama ozlijeđena na tlu. No, njihova obrana tvrdi da uopće nisu krivi jer zbog nedovoljno obučnih letova i loših meteoroloških uvjeta nisu ni trebali dobiti naredbu da polete.

Odvjetnik Mate Kustura kazao je da su zbog toga piloti u vojno-stegovnom postupku u Splitu oslobođeni odgovornosti za uništenje MiG-ova. U tom se postupku, dodao je, njihova odgovornost vodila kao "svjesnost na razini nemara", dok se na Općinskom sudu u Karlovcu postupak vodi "kao neizravna namjera".

Kustura kaže da je sud ovih dana od Državnog hidrometeorološkog zavoda dobio podatke "o lošim vremenskim prilikama na dan zrakoplovne nesreće" pa obrana smatra da im u prilog ide i svjedočenje Strmečkog. On je, naime, u svibnju posvjedočio "da se jedan MIG previše približio drugom, odnosno ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje drugog aviona i to zato jer su piloti prekršili propisanu proceduru i nisu se međusobno obavještavali o promjenama smjera leta", ali i da su "čimbenik sudara bili loši meteorološki uvjete i neiskustvo pilota". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene