Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na parkiralištu trgovačkog centra

Drama u Gospiću: Majka ostavila dijete (2,5) zatvoreno u automobilu, klonulo je zbog visokih temperatura

Policija je u nedjelju poslijepodne dobila dojavu o djetetu koje je ostavljeno zatvoreno u automobilu na parkiralištu trgovačkog centra u Gospiću.

Policija je u nedjelju oko 15:50 dobila dojavu od građana da je na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u Gospiću u automobilu njemačkih nacionalnih oznaka zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti uslijed visokih temperatura.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Željko Cvrtila - 1 Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost tvrdi: "Turudić je odmah trebao dobiti zaštitu, sada su na potezu SOA i policija" Ivan Turudić susjedi uznemireni Propucan automobil Ivana Turudića! Javila nam se njegova supruga: ''Ne zovite ga da i vama ne opsuje''

Građani su iz vozila izvadili dijete do dolaska policije. Na mjesto događaja pozvana je Hitna medicinska pomoć koja je nakon pružanja prve pomoći, zbog razvijenih simptoma toplinske iscrpljenosti prevezla dijete u gospićku bolnicu radi pružanja daljnje pomoći.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjom Njemicom, majkom djeteta.

Građani provalili u automobil

Ravnateljica bolnice u Gospiću, pedijatrica Sandra Čubelić, rekla je Hini da su građani "provalom u automobil spasili 2,5 godišnje dijete od smrti".

Po njenim saznanjima majka je ostavila sina u autu smatrajući da nema opasnosti, da mu se u automobilu, na suncu, u kratkom vremenu, ne može ništa dogoditi.

"Dijete je kod nas rehidrirano, osvježeno, oporavak je protekao uredno i dijete je danas otpušteno iz bolnice i to s majkom, ali u pratnji policije", rekla je Čubelić.

Ne ostavljajte djecu u vozilima!

Iz policije upozoravaju građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

"Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina", ističu u priopćenju iz Policijske uprave ličko-senjske.

Poručuju da je iznimno važno osvijestiti automatske radnje koje smo spremni usvojiti kroz svakodnevnu rutinu.

"Uvježbavanjem 'prisutnosti' izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo", navode u priopćenju.

"Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.) Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo", navode u priopćenju iz policije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene