Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namiještanje poslova u Podravci

'Ni u Podravci ne vjeruju USKOK-ovim optužbama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrane trojice optuženih za namještanje poslova u Podravki - bivšeg predsjednika uprave Podravke Zdravka Šestaka, direktora nabave Darka Korošeca i poduzetnika Nevija Prloga odbacile su USKOK-ove optužbe o primanju i davanju mita.

Prvog dana suđenja tužitelj iz USKOK-a i branitelji optuženih iznijeli su uvodne govore u kojima su najavili kako će dokazivati i pobijati optužbe za primanje i davanje mita. U USKOK-u tvrde da su se optuženi dogovorili i omogućili Prlogu da od siječnja 2006. do listopada 2008. pobijedi na dva pozivna natječaja Podravke i dobije šest milijuna kuna vrijedne poslove adaptacije kinodvorane koprivničke prehrambene tvrtke te rekonstrukcije prizemlja zgrade društvene prehrane i uređenja jedne sobe u tvrtki.

Prlog je zauzvrat kao nagradu, to jest mito, financirao radove na njihovim privatnim nekretninama, tvrdi USKOK. Šestaku je navodno radio garažu i nadstrešnicu na kući te popločao dvorište, a Korošecu apartman u Tribunju.Tužitelj USKOK-a rekao je da će sve to dokazati ispitivanjem svjedoka i dokumentacijom za koju, pak, obrane tvrde da idu u prilog optuženima, a ne optužnici.

Šestakov branitelj Krunoslav Kunštić rekao je kako će dokazati da je njegov branjenik uredno svojim novcem platio radove na kući te da od Prloga nije primio nikakvu korist, to jest mito. Tvrdi i da nije bilo nikakvog dogovora među optuženima te da Šestak nije niti mogao namjestiti posao Prlogu jer su natječaji u Podravki provedeni po pravilima te tvrtke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Polančecu Slučaj 'Spice': Uskoro prvi svjedoci na sudu Slika nije dostupna Obrana zatražila Slučaj 'Spice': Javno čitanje svih 42.000 stranca sudskih spisa

'Šestak radio svjesno i po pravilima struke'

Istaknuo je i da je Šestak Prloga upoznao tek pošto je ovaj dobio posao na natječaju. Braniteljica Korošeca ustvrdila je kako je on bio niže pozicioniran direktor koji nije mogao utjecati na to da Prlog dobije posao od Podravke. Ustvrdila je kako je Korošec radio savjesno i po pravilima struke te da se nije okoristio. Istaknula je da je Korošec i dalje zaposlen u Podravki, što, kako je rekla, govori o povjerenju kolega i uprave te dokazuje da ni u Podravki ne vjeruju u USKOK-ove optužbe.

Branitelj Prloga ustvrdio je kako se strogo propisana procedura nabave u Podravki nije mogla zaobilaziti. Kazao je i kako se iz optužnice može zaključiti da je Prlog na poslovima s Podravkom zaradio manje nego što je platio radove na nekretninama Šestaka i Korošeca, što je, po njegovoj ocjeni, 'potpuno apsurdno i nelogično'.

Na raspravi je ispitana i prva svjedokinja Nevenka Habijan, koja je kao direktorica Podravkine službe za upravljanje i investicije bila član povjerenstva koje je izabralo Prloga na USKOK-u spornim natječajima. Njezino svjedočenje u bitnome se razlikuje od onoga iz istrage jer je, primjerice, prije tvrdila da su drugi ponuđači za adaptaciju Podravkine kinodvorane bili povoljniji od Prloga, a danas je tvrdila suprotno.

Suđenje se nastavlja 1. srpnja, kada se očekuje ispitivanje četiri svjedoka. Prvooptuženi Šestak je jedan od osmorice optuženih u slučaju Spice koje se tereti da su oštetili Podravku za 400 milijuna kuna. Među optuženima je i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, inače kum Nevija Prloga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene