Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Narkobosovi povezani s krvavom pljačkom FINE u Zagrebu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je uhitila Siščanina Igora Dupala i još 5 osoba s područja Zagreba i Zadra za koje se sumnja da su povezani sa švercom kokaina iz Venezule, a koji je pronađen na brodu kojim je zapovijedao kapetan Kristo Laptalo iz Dubrovnika.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je danas da se ni jedan od šestorice uhićenih zbog krijumčarenja veće količine droge zasad ne povezuje sa švercom 51 kilograma kokaina na brodu u Grčkoj, kojim je zapovijedao kapetan Kristo Laptalo iz Dubrovnika, a koji se nalazi u grčkom zatvoru.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge

"Do sada nisu pronađene poveznice sa slučajem zapljene 51 kilograma kokaina zbog čega je u Grčkoj uhićen Laptalo", rekao je Dražen Rastović iz Odjela kriminaliteta droga Ravnateljstva policije na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu.

>> Narkodilerima određeno 24-satno zadržavanje

Dodao je da kroz međunarodnu suradnju hrvatska policija i dalje s grčkim kolegama poduzima mjere kako bi rasvijetlila okolnosti zapljene i uhićenja, te provodi mjere kako bi privela akciju kraju i vidjela ima li poveznica sa slučajem u Grčkoj.

Igora Štajcara (34) je policija već pet godina godina tražila zbog kaznenih prijava za silovanje i ubojstvo. Riječ je o slučaju na Kupalištu Zibel kada je Štajcer s još nekoliko mladića snimao spolni odnos jednog od njih sa 14-godišnjakinjom koju su povezli automobilom, no kako je djevojčica imala manje od 14 godina, cijeli slučaj tretiran je kao silovanje nakon prijave njenih roditelja. Štajcar se dovodi u vezu i sa ubojstvima počinjenima prilikom krvave pljačke FINE u Zagrebu te je na snazi bila potjernica i zbog toga. U Ravnateljstvu kažu da su šestorica uhićenih, kod kojih je pronađena droga čija se vrijednost procjenjuje na oko tri milijuna kuna, rezultat višemjesečne akcije koju je MUP proveo u suradnji s austrijskom policijom.

Mediji su danas objavili kako je austrijski je Interpol presreo poruku 33-godišnjeg Dupala zvanog Kivi u kojoj kaže da ne može isporučiti upravo 51 kilogram kokaina jer je droga zaplijenjena u Grčkoj. 

Specijalna je policija još prije dva dana uhitila šest muškaraca i u stanovima kojima su se koristili četiri pronašla kilograma heroina i isto toliko smjese za miješanje s heroinom, 8,3 grama kokaina, 319 heptanona, tri digitalne vage, tri pištolja, 22 komada raznog streljiva, prigušivač za pištolj, krivotvoreni dokumenti, više mobitela, te strani novac u iznosu od 17.070 eura u raznim apoenima i 2400 kuna. 

Zasad je utvrđeno da je riječ o 33-godišnjaku i 34-godišnjaku iz Siska, 33-godišnjaku iz BiH te 37-godišnjem Zadraninu, koji su se udružili radi krijumčarenja heroina u Hrvatsku. Među uhićenima  je bio i 33-godišnji Siščanin -Igor Dupalo, zvan Kivi. Njegov godinu dana stariji sugrađanin u Hrvatskoj je prijavljivan čak 30 puta, među ostalim i za ubojstva, silovanja te spolni odnošaj s djetetom, a sisački sud je u listopadu 2003. za njim raspisao međunarodnu tjeralicu. Policija za njim traga od rujna 2002

Ove godine su dvije presude protiv Štajcara na sisačkom sudu postale pravomoćne i ukupno mu je određena kazna zatvora od 29 mjeseci za nekoliko kaznenih djela. Prva presuda od godinu dana zatvora dosuđena mu je za kazneno djelo međunarodne prostitucije i prijetnje počinjeno 2001. godine. Naime, Štajcar i još jedan hrvatski državljanin na prijevaru su mlađu hrvatsku državljanku odveli u Italiju i prisilili je da se bavi prostitucijom. Dio novca zarađenog iskorištavanjem mlade Hrvatice drugi je svodnik iz Italije redovito slao Štajcaru u Hrvatsku. Sedamnaest mjeseci zatvora Igor Štajcar je dobio u objedinjenoj presudi za pet optužnih prijedloga za počinejna kaznena djela tiejkom 2000. i 2001. godine. Riječ je o nanošenju teške tjelesen ozljede, nasilničkom ponašanju u Sunji te nizu prijevara sa pretplatičkim karticama u mobilnoj telefoniji. Sva ova suđenja održala su se bez nazočnosti optuženog Štajcara jer je on, ubrzo nakon počinjena ovih kaznenih djela, a suočen sa optužbama za silovanje pobjegao iz Siska i Hrvatske. 'Šestorica uhićenih poslijepodne bi trebali biti privedeni na zagrebački Županijski sud', rekao je načelnik zagrebačke policije Marijan Tomurad. Ako se nakon kriminalističke obrade pronađu dokazi, koji bi upućivali da je i on jedna od karika lanca ilegalnih trgovaca drogom, moguće je da cijeli slučaj preuzme USKOK. 

Dupalov dosje u Hrvatskoj je, osim nekoliko sitnijih prekršaja, čist. Ali zato je njegovo ime poznato sudbenoj vlasti u Venezueli. 

Ondje je 2003. godine uhićen u zračnoj luci s više od dva kilograma gotovo čistog kokaina u torbi s dvostrukim dnom. Tako je umjesto na avionu za Frankfurt završio u venezuelanskom zatvoru. Pritvor nije dugo trajao, sudski je postupak završio oslobađanjem. 

Razlog - nedovoljni dokazi i nepojavljivanje svjedoka optužbe. Navodno se sudu odazvao samo jedan policijski službenik, što je bilo nedovoljno da ga se zadrži u zatvoru. Iz grčkog zatvora, kapetan Laptalo tvrdi da ne zna Igora Dupala, te da se nada konačnom otkrivanju istine i puštanju iz pritvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene