Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK na provjeri

Na provjeri prva optužnica protiv Polančeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu će se odlučivati o osnovanosti optužnice protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca u slučaju isplate pola milijuna kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za nepotrebnu stručnu studiju.

O osnovanosti USKOK-ove optužnice, koja 43-godišnjeg Polančeca tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a suoptuženog 54-godišnjeg odvjetnika za poticanje na tu zlouporabu, odlučit će optužno vijeće pod predsjedanjem Željka Horvatovića, suca koji je na deset godina zatvora nepravomoćno osudio Branimira Glavaša. Prije odluke vijeće će na sjednici iza zatvorenih vrata, zakazanoj za srijedu u 12 sati, saslušati rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica. Obrana, pak, može upozoriti na dokaze koji idu u korist okrivljenika, moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK

Sam Polančec i optuženi odvjetnik moći će se očitovati o krivnji. Optužno vijeće može potvrditi ili odbaciti optužnicu, ali i obustaviti postupak. Moguće je i donošenje presude na temelju nagodbe okrivljenika i USKOK-a, no Polančecov branitelj Anto Nobilo odbacuje takvu mogućnost. 'Moj branjenik nije kriv i to želimo što prije dokazati na suđenju', kazao je zagrebački odvjetnik za Hinu, dodavši da će obrana optužnom vijeću podastrijeti svoje dokaze. Ako optužno vijeće potvrdi optužnicu, sastavit će se raspravni spis koji će se s optužnicom dodijeliti drugom sudskom vijeću koje potom zakazuje pripremno ročište na kojemu se određuje početak suđenja. Po USKOK-ovoj optužnici, Polančec se 2008. s Miletićem dogovorio o izradi stručno-pravne studije koja uopće nije bila potrebna. Vukovarski odvjetnik je izradio studiju kojom se ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nikad nije koristilo, ali je platilo pola milijuna kuna.

Od 19 stranica studije jedna se odnosila na naslov, jedna na sadržaj, tri na uvod u kojem se navode općepoznate stvari, 11 na donošenje i primjenu Zakona o konvalidaciji, dvije stranice na zaključak te jedna stranica na popis literature. Uz to, u USKOK-u tvrde da su četiri stranice u cijelosti prepisane iz stručnog rada drugog autora. Optužnicom je predloženo da se odvjetniku Miletiću oduzme nezakonito stečena imovinska korist. Osim optužnice zbog skupe nepotrebne studije, USKOK je Polančeca optužio i zbog nezakonito utrošenih 230 tisuća kuna u gradnju rasvjete na igralištu nogometnog kluba 'Osvit' u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice. U tijeku su i dvije istrage protiv bivšeg potpredsjednika vlade - u slučajevima 'Podravka' i 'HEP'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene