Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi Media, MOL, Dioki, HEP, CO, Hypo Banka...

Na priliku da 'slome' Sanadera čeka čak šest tužiteljica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivu Sanadera ispitivat će čak 6 tužiteljica. Toliko ih je naime, angažirano u svim pokrenutim istragama, koje se vode protiv bivšeg premijera. Sve optužbe, Sanader je do sada oštro odbacivao.

U istu prostoriju u kojoj se izmjenjivala bivša krema hrvatskog društva - ući će i nekadašnji šef hrvatske Vlade. Na priliku da ga 'slome' čeka čak šest USKOK-ovih tužiteljica. Sve one mjesecima rade na brojnim dokazima i tisućama stranica svih dosad otvorenih predmeta protiv Ive Sanadera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina Slika nije dostupna Sve optužnice ugrožene? Odbačena optužnica protiv direktora HAC-a jer nije podnesena na vrijeme!

Ispitivanje će, vjerovao je od samog početka USKOK-ov ravnatelj - proći glatko. 'Prvo ćemo mu predočiti što mu se stavlja na teret, upoznati ga s pravima i onda pustiti da iznese obranu. Koja pitanja ćemo mu postaviti, to samo mi znamo', kazao je još u prosincu 2010. ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

S obzirom na to da je riječ o pritvorskom predmetu, krenut će se od korupcijskog klupka, koje se prvo počelo odmotavati nakon što je o tajnim poslovima javno progovorio bivši član Uprave Croatia osiguranja, Damir Mihanović.

'Dan danas se ne mogu načuditi zašto je on to tako', komentirao je Mihanović. Sjedio je, kaže, s direktorima javnih i državnih poduzeća, kada im je Ivo Sanader uz, tada šefa Carine, Mladena Barišića, usmeno sugerirao i podijelio naputak - da marketinške poslove povjeravaju tvrtki Nevenke Jurak. Mihanović nije poslušao, a nakon što je razotkrio plan izvlačenja državnog novca - dobio je otkaz.

Četiri godine poslije sastanka u Banskim dvorima, USKOK-ov krunski svjedok ponovno će sresti Sanadera. U sudnici. 'Ne bojim se, na mojoj je strani istina. Ja ću svjedočiti istinu. Vrlo dobro se sjećam svih detalja tog spornog dana. Ponovit ću ono što sam ponovio i u javnosti', odlučan je Mihanović.

Deseci milijuna kuna, sumnja USKOK, odlazili su na privatne, ali i račun HDZ-a. Neki od osumnjičenih aktera o tome su posvjedočili, pa i Sanadera osobno - prokazali.

Na adresi marketinške agencije, kojoj je podijeljena velika većina državnih poslova, više nema niti natpisa. Agencija Fimi Media odavno je zatvorena, a prostor ispražnjen.

Dok se novi vlasnik useljava, USKOK slaže detalje drugog, davno otvorenog slučaja. HEP-ovo pogodovanje Diokiju. Uz Sanaderov blagoslov, riječkom poduzetniku Robertu Ježiću osigurana je jeftinija struja, ali i pozajmica. HEP je oštećen za više od 6 milijuna kuna, a luksuzni BMW, sumnja USKOK, bio je mito za ustupke.

O brojnim propustima u HEP-u satima je pričao i bivši predsjednik njegove Uprave, Ivan Mravak. 'Istina će pobijediti. U pitanju je ne samo obrana istinom, već i čitav niz dokaza koji će ukazati na ono što se stvarno dogodilo', kazao je Mravkov odvjetnik Branko Šerić.

No, ne veže Sanadera prijateljstvo s nekadašnjim vlasnikom Diokija samo jedan predmet. Dvojac je, sumnjaju istražitelji, na zagrebačkom Žitnjaku, kupnjom zemljišta od Diokija oštetio Janaf za oko 10 milijuna kuna.

Milijuni ga progone i u istrazi oko Hypo banke u kojoj ga USKOK želi proglasiti ratnim profiterom. 1995. godine, ta je banka Hrvatskoj dala kredit za opremanje veleposlanstava. Sanadera terete da je uzeo proviziju od 7 milijuna austrijskih šilinga. Sanader je optužbe opovrgao. 'U slučaju Hypo Banke savjest mi je čista. Nikada nisam tražio, niti primio novac od bilo koga', kazao je Sanader.

Iako posljednja u nizu, istraga za primanje mita od mađarskog MOL-a, mogla bi biti prva optužnica ispisana protiv Sanadera. Bivši šef MOL-a Zsolt Hernady, sumnja se, podmitio ga je s 10 milijuna eura, ne bi li Mađari zauzvrat dobili upravljačka prava nad hrvatskom naftnom kompanijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene