Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Fimi media

Svjedokinja: 'Barišić o Sanaderu govorio kao o nadnaravnoj osobi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženima u slučaju Fimi media svjedoče bivša čelnica Hrvatske lutrije Vesne Bakran i Ante Todorić.

Bivša direktorica Hrvatske lutrije Vesna Bakran posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi medija da je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, koji je priznao da je prikupljao novac za stranački crni fond, o bivšem premijeru i HDZ-ovu čelniku Ivi Sanaderu govorio kao o nadnaravnoj osobi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu "Sanader je Barišića pitao: Mladene, kako se zove firma? Odgovor je bio Fimi media" Slika nije dostupna OPERIRAO PROSTATU MEDICINSKI VJEŠTAK Ivo Sanader sposoban je pratiti suđenje, novo ročište 24. siječnja

>> Slučaj Fimi medija: 'Sanadera njegovu obitelj znam još od 1993. godine'

'Sanader je za njega bio autoritet i iznimno mu se divio. Činilo mi se da o njemu govori kao o nekoj nadnaravnoj osobi', kazala je Bakran, prisjećajući se da je Barišić često spominjao Sanadera dok joj je savjetovao da posluje s agencijom Fimi medija.

'Iako sam članica HDZ-a nisam bila angažirana u stranci pa nisam znala koju Barišić funkciju obnaša. No, u krugovima se pričalo da je vrlo utjecajna i moćna osoba', ispričala je bivša direktorica Lutrije.

Posvjedočila je da je tvrtka kojoj je bila na čelu do srpnja ove godine s Fimi medijom surađivala od 2006. do 2009. Ukupna vrijednost svih ugovora bila je oko 10 milijuna kuna bez PDV-a. No, rekla je da su u Lutriji bili zadovoljni poslovanjem te agencije jer su sve usluge bile izvršene na vrijeme, a i cijene su im bile povoljne. 'Fimi medija je za Lutriju radila samo poslove koji su bili potrebni i nije bilo fiktivnih poslova', dodala je Vesna Bakran.

Upitana o sastanku u sjedištu vlade na kojem je Sanader sa suradnicima predstavnicima javnih tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, sugeriraio suradnju s Fimi medijom Bakran je kazala da je to doživjela kao radni sastanak. Na početku se Sanader raspitivao o stanju u državnim tvrtkama, a pri samom kraju je usput spomenuo da je Fimi medija dobra agencija i da bi ju bilo dobro angažirati, kazala je svjedokinja.

'Barišić je bio jako važna osoba'

Bivši direktor Inine tvrtke kćeri STSI Ante Todorić posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da ga je tadašnji HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić želio smijeniti jer je bio nezadovoljan surdnom STSI-ja s marketinškom agencijom preko koje je do nezakonitog novca navodno dolazio HDZ te njegov bivši čelnik Ivo Sanader.

Barišić je bio nezadovoljan cijenama i brojem ugovora koje je STSI sklopio s Fimi medijom, kazao je svjedok, dodajući da je od tadašnjeg člana uprave Ine Joze Petrovića doznao da ga Barišić zbog toga želi smijeniti. 'To nikada nisam čuo od Barišića nego od Petrovića koji je rekao da će me Barišić smijeniti radi loše suradnje s Fimi medijom', prisjetio se svjedok.

Suradnja STSI-ja s Fimi medijom počela je nakon sastanka na kojem je Barišić Todorića upoznao s vlasnicom agencije Nevenkom Jurak. 'Prethodno me Petrović nazvao i rekao da će me Barišić tražiti uslugu. Mladen (Barišić) je rekao da Fimi medija puno pomaže HDZ-u te da bi trebala raditi određene poslove', prisjetio se svjedok.

'Barišić je bio jako važna osoba i ja sam znao tko je i da uživa veliko povjerenje tadašnje vlasti', kazao je Todorić ističući da je najveća vlast u to vrijeme bio premijer Sanader. Dodao je da im je tvrtka Nevenke Jurak radila promidžbene materijale za razne sajmove od Egipta i Sirije do Rusije te da su svi poslovi bili korektno odrađeni. No, dok se pripremao ugovor Barišić ga je znao zvati i pitati zbog čega se odugovlači s procedurom, kazao je Todorić.

Ustvrdio je i da njegovi suradnici nisu bili zadovoljni nastupom Nevenke Jurak koja je inzistirala na novim poslovima.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti bivši predsjednik uprave ACI-ja Anto Violić i Marin Frčko, direktor tvrtke Emma 95.

Sanadera i njegovu bivšu stranku te ostale optužene u ovom slučaju tereti se da su preko agencije Fimi media izvukli više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Optužbe odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela. Uz bivšeg stranačkog rizničara Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene