Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U skladištima MUP-a dvije tone droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učestale zapljene droge napunile su skladišta Ministarstva unutarnjih poslova, s obzirom na to da se droga nije spaljivala od 2001. godine.

U njima je sada više od dvije tone raznih vrsta narkotika, zbog čega je ponovo aktualizirano pitanje uništavanja droge, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Nedavno se o tom problemu razgovaralo i u Hrvatskom saboru, što je rezultiralo podrškom svih klubova zastupnika konačnom prijedlogu izmjena Zakona o suzbijanju zloporabe droge, koji je predložila Hrvatska stranka prava (HSP). 

Prema tom prijedlogu, zaplijenjena će se droga uništavati po pravomoćnosti presude ili po isteku roka od tri godine od dana podnošenja kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu. Time bi se riješio veliki sigurnosni problem i smanjili neplanirani troškovi čuvanja oduzete droge. 

Problem je što Hrvatska nema dovoljno odgovarajućih spalionica. 

Dubravko Klarić, kriminalist s dugogodišnjim iskustvom u suzbijanju krijumčarenja droge i član Međunarodnog udruženja za suzbijanje droga (I.D.E.A.), koji je izabran za predsjednika Županijskog povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga, smatra da je problem isključivo u sporosti formiranja odgovarajućih povjerenstava, ističući da za dugotrajno čuvanje droge nema potrebe. 

- Uzorci zaplijenjene droge izuzimaju se radi vještačenja te po potrebi subvještačenja, pa nije nužno čuvati cijelu oduzetu količinu, napominje Klarić. 

Napominje da za uništavanje nisu potrebni nikakvi posebni uređaji nego isključivo brz i učinkovit rad nadležnih službi i dobra organizacija samog postupka. 

Kako uništavanje droge nije samo u nadležnosti MUP-a, uz ostale se pojavljuje i Ministarstvo zaštite okoliša, koje postavlja određene ekološke uvjete u svezi samog spaljivanja, možda i prezahtjevne. 

- Spaljivanje možemo obaviti kod bilo kojeg kovača ili ljevača koji ima odgovarajuću atestiranu peć, kaže Klarić. 

No, u MUP-u se ne slažu s tim, navodeći kako je za spaljivanje droge potrebna peć s posebnim filtrima zbog opasnih produkta izgaranja. 

Nakon što je spalionica Puto uništena u požaru, MUP je počeo tražiti novu spalionicu za drogu. 

Jedina koja u Hrvatskoj odgovara po opremi peći i visokoj temperaturi koja se u njoj može postići, jest ona u sisačkom Herbosu. Riječ je o tvornici herbicida, koji su također opasne tvari pa se u toj peći može i uništavati droga. No, potkraj prošle godine peć je bila u remontu. 

Stoga se čekaju nove dozvole Ministarstva zaštite okoliša koje bi potvrdile da pogon udovoljava svim propisima, a nakon toga bi se u Herbosu mogla spaljivati droga. 

Osim nje, u Hrvatskoj nema spalionice koja bi ispunila zahtjeve Zakona o uništavanju opasnih tvari. 

Klarić je na kraju naglasio kako se spaljivanje mora odvijati potpuno transparentno, uz nadzor MUP-a te nazočnost članova komisije iz drugih ministarstava i predstavnika medija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene