Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Monstrumu iz Brezovice samo godinu i pol zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši kuhar Caritasova doma u Brezovici Mijo Penić (29), nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog pokušaja silovanja mentalno redardirane štićenice - zaposlenice tog doma.

Sudsko vijeće je 29-godišnjem Peniću ukinulo pritvor i pustilo ga na slobodu, jer mu je u izrečenu kaznu uračunato 11 mjeseci provedenih u pritvoru, hićen je 21. srpnja 2005. godine. 
Prema presudi dužan je platiti troškove suđenja te preko 24 tisuće kuna za sudsko vještačenje koje je provedeno u postupku.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku Slika nije dostupna Pokušaj silovanja Na 1,5 godinu zatvora osuđen kuhar iz Brezovice

Objava presude bila je otvorena za javnost, ali ne i obrazloženje presude zbog čega ostaje nepoznato zašto je Peniću određena kazna tek malo viša od zakonom propisanoga minimuma. Prema mišljenju suda, djelo, onako kako joj je optužnim prijedlogom stavljeno na teret, nije bilo kazneno. 

Optužnica tereti Penića da je djevojku, koja je  lako mentalno retardirana osoba, 26. travnja 1997. godine pokušao je silovati u kuhinji doma. Bio je razodjenuo i nju i sebe, no djevojka mu se opirala te na koncu nije uspio u svom naumu. Slučaj je svojedobno uznemirio javnost jer su na površinu isplivale mnoge nepravilnosti u Caritasovu domu u Brezovici. 

Najšokantnije od svega bilo je to da je Penić o svemu što je radio vodio dnevnik koji je policija pretragom pronašla u kući Jelene Brajše, ravnateljice Caritasa. Kad je buknula afera Brezovica, Brajša je tvrdila da o seksualnom zlostavljanju štićenika doma ništa ne zna.

Isto tako, tvrdila je da o postojanju spornog dnevnika ništa ne zna, sve dok on nije nađen na radnom stolu u njezinoj kući. Zbog skrivanja tog dnevnika bila je i optužena za sprečavanje dokazivanja, no na koncu je oslobođena optužbi.

Sudsko vijeće je 29-godišnjem Miji Peniću ukinulo pritvor i pustilo ga na slobodu, a u izrečenu kaznu uračunato mu je 11 mjeseci provedenih u pritvoru Zbog seksualnog zlostavljana štićenika Doma u Brezovici, nedavno je nepravomoćno osuđen i Mario Barlović (52), domar. Prema još uvijek nepravomoćnoj presudi, osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog seksualnog zlostavljana 13-godišnjeg mentalno retardiranog štićenika, od 1998. do 1999. godine.
Zbog seksualnog zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici do sada je nepravomoćno osuđen i bivši domar, 52-godišnji Mario Barlović, koji je dobio šest i pol godina zatvora zbog višestrukog silovanja 13-godišnjeg mentalno retardiranog dječaka, štićenika doma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene