Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nesreća na sljemenu

Za dlaku izbjegli smrt na Crvenom spustu: "Ovo je strmina, a još kad uzmete neku podlogu - to je karta za drugi svijet"

Aktualno Galerija Strunjača na Sljemenu Strunjača na Sljemenu Foto: DNEVNIK.hr Strogo zabranjeno sanjkanje Strogo zabranjeno sanjkanje Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvoren spust na Sljemenu Galerija 1/3 >>
Dvojica mladića teško ozlijeđena u bizarnoj nesreći na zagrebačkom Sljemenu stabilno su i izvan životne opasnosti. Iako bi u inozemstvu za ovakvu stvar bili kažnjeni, u Hrvatskoj im nikakva kazna neće biti izrečena. "Sreća je bila što je naš jedan član ostao prespavati za Božić", rekao je HGSS-ovac.

Dvojica mladića teško ozlijeđena u bizarnoj nesreći na zagrebačkom Sljemenu stabilno su i izvan životne opasnosti.

Njih četvorica u noći s Božića na Štefanje ukrala su zaštitnu strunjaču na Crvenom spustu i htjela se spustiti. Nakon što je dobila veliko ubrzanje, dvojica su se bacila sa strunjače, a dvojica ostala na njoj i zabila se u drveće. Sreća je i što su brzo locirani i nisu bili daleko od vrha.

Pronađeni su intervencijom Gorske službe spašavanja, spasila ih je puka sreća, jer je jedan od dežurnih spasilaca ostao spavati na Sljemenu. Policija događaj smatra nesrećom.

Dubravko Kavčić iz HGSS-a Zagreb ističe kako se može se reći da su imali više sreće nego pameti. 

"Sreća je bila što je naš jedan član ostao prespavati za Božić i odmah je locirao unesrećene tako da je ekipa koja je došla gore odmah pristupila spašavanju. Apsolutno, ovo je moglo imati smrtni ishod bez greške. Kako su oni izgledali kad ste ih pronašli? Gledajte, jedan je padao u nesvijest, drugi se nije mogao micati, ali cijela situacija je bila loša, kiša je padala, bili su promrzli, osim što su bili polomljeni tako da smo ih morali utopljavati i brzo transportirati do naših prostorija u kojoj imamo ambulantu i u kojoj čekamo dok Hitna pomoć ne dođe", kazao je Kavčić.

Ozljeda kralježnice i ozljeda mozga

Jedan je s ozljedama kralježnice prevezen u Kliniku za traumatologiju te podvrgnut operaciji i dobro se oporavlja. Drugi je na neurokirurgiji s ozljedom mozga.

"Ali takvoj koja se može liječiti konzervativno bez operacijskog zahvata, zasad je pri svijesti i dobro se oporavlja", rekao je Dinko Vidović iz Klinike za traumatologiju.

Liječnici s njima još nisu imali priliku porazgovarati jesu li svjesni ludosti koju su napravili. Jer spuštanje strunjačom niz zaleđeni spust je samoubilački potez. Crveni spust izuzetno je zahtjevna staza.

"Teška je staza, a kamo li za spustit se na strunjači", navela je Tina

"Ovo je strmina stvarno, a još kad uzmete neku podlogu to je stvarno karta za drugi svijet", rekao je Izet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna teške ozljede glave i kralježnice HGSS objavio detalje dramatičnog spašavanja mladića na Sljemenu: "Stigao nam je paničan poziv..."

Pročitajte i ovo Snijeg na Medvednici - 2 DVOJICA TEŠKO STRADALA Što im je bilo na pameti? Četvero mladih spuštalo se na zaštitnoj strunjači po skijaškoj stazi na Sljemenu, završilo je baš jako loše

Policija ovaj slučaj tretira kao nesreću. U inozemstvu bi zbog opasne zabave platili masnu kaznu. Ovdje neće, iako su ignorirali jasne znakove zabrane.

"Vrlo teško je osigurati trebalo bi jako puno zaštitara da bi se cijela staza osigurala.Ovo je javni prostor. A posebnost je što se ovdje kreće od vrha, na ostalim skijalištima vi dođete u podnožje pa se žičarom dignete gore. Realno ne znam bi li se neko išao penjati pješke da bi se sanjkao", objasnio je Marko Vidović, rukovoditelj sljemenskog skijališta.

Sličnih slučajeva ima svake godine, a jedan od bizarnijih zabilježen je prošle godine, kada se grupa mladića autom pokušala spustiti niz stazu, ali su srećom zapeli u toj namjeri. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene