Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačka policija uhitila je stručnu referenticu u MORH-u i nezaposlenu profesoricu biologije, obje iz Velike Gorice, koje su vojnim obveznicima lagale da će ih za 700 eura riješiti oslobađanja vojnog roka, iako su oni već bili oslobođeni te obveze.


Uhićene su 50-godišnja profesorica biologije koja se žrtvama prevare predstavljala kao doktorica Nataša i tri godine mlađa stručna referentica Novačkog povjerenstva Službe za vojnu obvezu u MORH-u, izvijestila je policija.

Vezani članci Vojnik, ilustracija MORH objavio: Na području Zagrebačke županije pronađen smrtno stradali dragovoljni ročni vojnik Brigadir Ivan Selak Umirovljeni hrvatski pilot o francuskim borbenim avionima: ''Vi njih ni po čemu ne možete usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali"

Dvojac je osim države varao i vojne obveznike, budući da su oni pristajali dati novac za oslobađanje od vojnog roka, iako su od toga ionako već bili oslobođeni.

Policijska istraga je pokazala da je referentica raspolagala
podacima o osobama kojima su usvojeni zahtjevi za odgodu ili
oslobađanje od vojnog roka, a onda bi im, prije dostavljanja takvog rješenja, telefonom javila da ima poteškoća s usvajanjem njihovih zahtjeva, no da im može pomoći "doktorica Nataša".

Nakon što bi žrtve prihvatile "pomoć", na scenu bi stupila "doktorica Nataša" koja bi im rekla da "sređivanje papira" stoji 700 eura.

Samozvana doktorica otkrivena je nakon što je 25. rujna, po uputi svoje partnerice, ispred Srčane stanice u Novom Zagrebu od
27-godišnjaka preuzela 700 eura.

Pokazalo se da su dan ranije već "obradile" jednu žrtvu, te da su po istom scenariju namjeravale prevariti još jednog vojnog obveznika.

Prevarantice su jučer privedene u Istražni centar zagrebačkog
Županijskog suda zbog više kaznenih djela, uključujući prijevaru i krivotvorenje službene isprave.

U stanu MORH-ove referentice pronađena je krivotvorena medicinska dokumentacija koju je koristila u prijevarama.

U zagrebačkoj policiji kažu da će u suradnji s Vojnom policijom i
USKOK-om nastaviti baviti tim slučajem. Među ostalim, najavljena je revizija sumnjivih odluka Novačkog povjerenstva.