Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predao se i treći brat Mateković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dvije i pol godine provedene u bijegu u utorak navečer se dobrovoljno predao Nikola Mateković (28).


Nikola Mateković je posljednji bjegunac s liste osuđenih za otmicu malodobnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca u veljači 2004. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Petrač: 'Sve je bila farsa, presuda je katastrofa' Slika nije dostupna U ponedjeljak presuda Hrvoju Petraču

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, najmlađi od trojice braće Mateković došao je oko 18.50 sati u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu u pratnji svoga odvjetnika Milenka Umićevića te se predao pravosudnoj policiji.

Odvjetnik Umićević potvrdio je za Jutarnji da je njegov klijent došao u Remetinec kako bi izdržavao kaznu na koju je osuđen. O drugim okolnostima predaje nije želio govoriti.

Podsjetimo, Nikola Mateković u međuvremenu je pravomoćno osuđen na kaznu u trajanju od godinu i pol zatvora jer je sudjelovao u otmici mladog Zagorca, koju je organizirao njegov brat Ivan Mateković Ico (33), “potpomognut” Hrvojem Petračem (51), njegovim sinom Novicom (28) i još šestoricom suoptuženika među kojima je bio i Libero Mateković (32). Nikola je dobio jednu od najmanjih kazni jer je manje od većine ostalih sudjelovao u otmici.

Prema presudi, njegov je zadatak bio da mu Novica Petrač pokaže Zagorčeva sina ispred njegove škole na Gornjem gradu, nakon čega ga je pratio do Britanskog trga te je javio ostalima da dolazi prema roditeljskoj kući na Pantovčaku i kako je obučen. Osim toga, bio je zadužen i za njegovo čuvanje u kući u Vrbovcu nakon otmice. Sud je imao u vidu da tijekom četverodnevnog zatočeništva maloljetnog Zagorca nisu maltretirali ni ozlijedili.

Nakon puštanja žrtve na slobodu, čim su počela uhićenja, sva trojica braće Mateković su pobjegla, kao i Zagorčev dotadašnji prijatelj Hrvoje Petrač. Sudilo im se u odsutnosti, a početkom prošle godine Županijski sud donio je nepravomoćnu presudu kojom je svih deset optuženika osuđeno za otmicu.

Nekoliko mjeseci kasnije, bjegunci su počeli “padati”. Najprije je prošloga ljeta u Grčkoj uhićen Petrač, zatim je u Zagrebu “pao” Ico Mateković, a ubrzo se dobrovoljno predao i Libero Mateković. Sada je njegov primjer slijedio i najmlađi brat.

Vrhovni sud u međuvremenu je donio odluku po žalbama optuženika i USKOK-a. Presuda za otmicu praktički je potvrđena. Ukinut je samo dio koji se odnosio na udruživanje u grupu za činjenje kaznenih djela.

S obzirom na to da su tada već dostupni Ico i Libero Mateković za otmicu osuđeni u odsutnosti, te su imali pravo tražiti obnovu postupka, Vrhovni sud nije čekao njihov zahtjev nego je odmah zauzeo stav da imaju pravo na ponavljanje postupka. Sada i Nikola Mateković ima pravo u roku od jedne godine zatražiti obnovu postupka, no još se ne zna hoće li to i učiniti, s obzirom na to da se javio na izdržavanje kazne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene