Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Vlatko Marković nepravomoćno je oslobođen optužbe da je diskriminirao gay populaciju izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer 'nogomet igraju samo zdravi ljudi'.


Sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jasenka Grgić u cijelosti je odbila tužbu lezbijske grupe Kontra i Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak koje smatraju da je čelnik HNS-a i prijašnjim izjavama dokazao da je homofobna osoba. Udruge su uz ispriku zbog diskriminirajućih izjava tražile da sud Markovića obveže da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi četiri transparenta s natpisom 'Stop LGBT diskriminaciji'.

No sutkinja je zaključila da nije utvrđena izravna diskriminacija, ali i da je zbog zabrane prava na zaposlenje na osnovi seksualne orijentacije trebalo tužiti HNS, a ne Markovića koji je prijepornu izjavu dao kao čelnik te organizacije.

Vezani članci Diskriminacija - 4 Najveće predrasude Hrvata: Evo što misle o Romima, a što o ulogama muškaraca i žena u društvu Ivan Stanić, odvjetnik Odvjetnici nekadašnjih članova Vlade optimistični po pitanju optužnice: "Ništa nam ne mogu otežati"

>> Vlatko Marković u Beču umjesto na sudu zbog izjave o gay populaciji

Marković je u odgovoru na tužbu naveo da je njegova izjava u Večernjem listu pogrješno shvaćena te da se odmah nakon objave ispričao, a njegovi odvjetnici ustvrdili su kako nije dokazana ni subjektivna ni objektivna diskriminacija, već je riječ o osobnom vrijednosnom sudu. Ocijenili su i kako je nejasno tko je točno povrijeđen Markovićevim izjavama. Zastupnica tužitelja Lina Budak upitala je bi li bio vrijednosni sud da je čelnik HNS-a rekao da u reprezentaciji nema mjesta za muslimane.

Kontra i Iskorak su zbog slične izjave nedavno tužile i izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, no i u tom slučaju je tužba odbijena uz obrazloženje da se Mamić koristio pravom slobode govora i iznosio svoje mišljenje.Udruge su najavile žalbe Vrhovnom sudu na obje prvostupanjske presude. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju