Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Marku Nikoliću Markoniju, za sudjelovanje u ubojstvu Vjeke Sliška, zagrebački Županijski sud protiv Nikolića je ponovno raspisao tjeralicu.


Istovremeno, početak novog suđenja zakazan je već za početak srpnja, a slučaj će ovoga puta voditi sutkinja Rajka Tomerlin Almer.

Vezani članci Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa Kosilica, ilustracija Supružnici ukrali kosilicu, muž je imao kreativno objašnjenje: "Partizani su me tukli na Golom otoku..."

Nova sutkinja određena je jer je Vrhovni sud, pobijajući oslobađajuću presudu, tražio novo suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, kazao je glasnogovornik i sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Optuženika za sudjelovanje u likvidaciji Vjeke Sliška u središtu Zagreba oslobodio je sudac Marijan Garac, kandidat za vrhovnog suca, kojega su neki mediji zbog spornih presuda prozivali za veze s mafijom, što je on odbacivao.

Vrhovni je sud zauzeo stav da je sudsko vijeće koje je oslobodilo Nikolića pogrešno utvrdilo činjenično stanje, pa novi postupak treba voditi potpuno novo vijeće.

Inače, suđenje Nikoliću, koji je netragom nestao nakon Sliškova ubojstva, već je i ranije ponavljano. Na prvom je suđenju osuđen kao supočinitelj, zajedno s Jamesom Capauom kojega je neposredno nakon likvidacije ubio Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić.

Nikolić je u odsutnosti osuđen na 30 godina, no slučaj je vraćen na novo suđenje, da bi ga vijeće pod predsjedanjem suca Garca oslobodilo optužbe.

Na prvom suđenju zbog Sliškovog je ubojstva na 13 godina osuđen i Samir Ivošević koji trenutno izdržava kaznu, kao i Bertić koji je zbog ubojstva šefovog ubojice dobio devet godina.

Nezapamćen masakr u središtu Zagreba dogodio se 22. ožujka 2001. Vjeko Sliško ubijen je usred dana ispred svoje zgrade u Preradovićevoj ulici, nakon čega je njegov tjelohranitelj sustigao ubojicu Capaua i na Cvjetnom mu trgu pred mnoštvom svjedoka iz blizine pucao u glavu.