Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ubojstvo Pukanića

Mafalani: Ubojstvo Pukanića organizirao je Robert Matanić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trećeoptuženi za ubojstvo novinara Ive Pukanića Amir Mafalani na zagrebačkom Županijskom sudu izjavio da je od ljudi, čija imena zbog straha ne želi otkriti, prije atentata na suvlasnika Nacionala čuo da se 'nekoga negdje treba ubiti'.

To sam čuo od ljudi koji su zaprijetili da će me ubiti pa ih ne želim otkriti, kazao je Mafalani dopunjujući svoju obranu, nakon što je skupinu navodnih atentatora na Pukanića USKOK optužio i za planiranje ubojstva Hrvoja i Novice Petrača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završne riječi u slučaju Pukanić 'Pukanić je ubijen jer je mogao razotkriti vrh vlasti' Slika nije dostupna Nakon priznanja policajca 'Naše službe krive su koliko i atentatori'

Mafalani je također pred sucem izjavio da je 19. listopada 2008. razgovarao s jednim zagrebačkim inspektorom te mu je rekao da zna da se priprema ubojstvo, piše Jutarnji list. Kaže da mu je jedan visoki policijski dužnosnik rekao 'da si to meni prijavio, Pukanić bi danas bio živ'.

Ubojstvo Ive Pukanića organizirao je prvooptuženi Robert Matanić, rekao je u svojoj obrani trećeoptuženi Mafalani, nakon što ga je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda upozorila da mu je ovo zadnja prilika da ispriča sve što zna. Robert Matanić mu je, tvrdi Mafalani rekao, nakon je ubojstva on sljedeći.

Atentat se trebao dogoditi na Cvjetnom trgu

Matanić mu je, kaže, ispričao da se atentat trebao izvesti oko dva tjedna ranije na Cvjetnom trgu, no ubojici s pištoljem zasmetala je jedna ženska osoba koja je hodala s Pukanićem. U konačnici su se odlučili za ubojstvo eksplozivom, a Mataniću su savjetovali da eksploziv postavi pored Pukanićeva automobila, a ne ispod njega, da baterije hibridnog motora ne ublaže eksploziju.

'Nisu željeli da Pukanić završi kao Krojf (Miljenko Žaja), odnosno da atentat ne uspije'<, kazao je Mafalani. Dodao je da je Matanić, kao organizator, za atentat trebao dobiti 120 tisuća eura od čega bi njemu trebalo ostati 30 tisuća, dok je ostatak trebao podijeliti.

Svog dugodišnjeg prijatelja Roberta Matanića Mafalani je opisao kao poremećenu ličnost. Tvrdi da mu je nakon što je sve ispričao poricao da mu je išta rekao pa potom savjetovao da ništa ne priča.

Matanić je kao organizator atentata trebao dobiti 120 tisuća eura, tvrdi mafalani Preokret na suđenju Matanićevoj skupini za ubojstvo Pukanića i Franića! Trećeoptuženi Amir Mafalani jutros je izjavio da je 19. listopada 2008. razgovarao s inspektorom zagrebačke 6. policijske postaje Nenadom Šipušićem, te da mu je rekao kako zna da se priprema ubojstvo. Tvrdi da mu je policajac Domagoj Anić, bivši šef Odsjeka za krvne delikte kasnije rekao: “Da si meni to prijavio Pukanić bi danas bio živ”.

Mafalani tvrdi da su mu šutnju o svemu što zna preporučili i policajci koji su mu na dan uhićenja rekli da bi ga, ako iznese svoja saznanja, krunski svjedok u ovom slučaju Tomislav Marjanović mogao teretiti za ubojstvo Davora Zečevića i Marka Sliška, ali i za bacanje bombe na kuću bivšeg političara Ivića Pašalića.

Mafalani je u obrani po prvi puta ispričao i da je navodne pripadnike zločinačke skupine Željka Milovanovića i Bojana Gudurića upoznao u stanu prvooptuženog Roberta Matanića. Matanić je tada Milovanovića, kojemu se za isti zločin sudi u Beogradu, opisao kao vrlo opasnog čovjeka. S Gudurićem, međutim, nije imao problema, a u Zagrebu su ga, kaže, najviše zanimala mjesta za izlazak.

>> Atentatori na Ivu Pukanića željeli ubiti Hrvoja i Novicu Petrača

Nakon što dovrši tzv. slobodni iskaz Mafalani će odgovarati na pitanja obrane i tužiteljstva. Sudsko vijeće na početku današnje rasprave odbilo je većinu dokaznih prijedloga obrane pa se neće ispitati navodni organizator zločinačke skupine Sreten Jocić, Vladimir Zagorec i Stanko Subotić Cane. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene