Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Liječnici optuženi zbog smrti rodilje i djeteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv liječnika Mislava Domljana, Fadela Hassana i Renata Baumna zbog smrti rodilje Dragice Ivankić, majke troje malodobne djece.

Ivankić je umrla pri porodu 21. siječnja 2002. godine u zagrebačkoj bolnici 'Sveti Duh'. Ivankić je umrla je od posljedica iskrvarenja iz 10-centimetarskog puknuća maternice, nekoliko sati nakon što je rodila mrtvu djevojčicu. 

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 6 38 okrivljenika Uhićeni liječnik županijske bolnice, medicinski tehničar, zastupnica osiguranja: Godinama lažirali prometne nesreće i medicinsku dokumentaciju

Prema sudskoj dokumentaciji, u bolnicu ju je u noći između 20. i 21. siječnja, u 1.15 minuta, primio specijalizant Domljan, te učinio klinički i ultrazvučni pregled trudnice i djeteta, a zatim ih priključio na CTG aparat koji prati otkucaje srca čeda.

CTG je već između 1.20 i 1.50 pokazivao da dijete pati, no Domljan je čekao sat vremena do prokidanja vodenjaka, nakon čega je došlo do teške bradikardije kod djeteta (usporen rad srca) i jačih i češćih trudova u rodilje.

Iako je tada, prema pravilnicima, trebao zvati nadslužbu, Domljan sam nastavlja forsirati porod, dok CTG pokazuje drastično pogoršanje rada srca djeteta i kontinuiranu bradikardiju.

Tek u 3.35 pozvan je nadređeni liječnik Fadel Hassan (strani državljanin, tada bez ugovora o radu u bolnici) koji pokušava na snagu dovršiti porod tzv. Kristellerovim hvatom (pritiskom na trbuh), što mu ne polazi za rukom. 

U 3.50 poziva nadslužbu, Renata Baumana i pedijatra Milana Stanojevića, no oni se i dalje ne odlučuju napraviti adekvatan medicinski zahvat, carski rez, kojim se, prema mišljenju vještaka, još uvijek mogla spriječiti tragedija.

U 4 sata Bauman vakuumom izvlači mrtvo žensko dijete i predaje ga pedijatru te, unatoč svim indikacijama, ne obavlja ginekološki pregled rodilje, nego je zašiva i  odlazi. 

Domljana i Hassana (koji je u bijegu) tereti se da su kao doktori medicine  iz nehaja primijenili očito nepodoban način liječenja i uopće nesavjesno postupali uslijed čega je nastupila smrt jedne osobe (dijete) dok se Baumana liječnika tereti za isto djelo uslijed kojeg je nastupila smrt druge osobe (majka).

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odustalo je od daljnjeg kaznenog progona protiv  Asima Kurjaka i privatnoga ginekologa pokojne Ivankić, Zdenka Parala ,ginekologije.

Kurjaka se teretilo za kazneno djelo krivotvorenja medicinske dokumentacije o uzrocima smrti Dragice Ivankić i pomaganju skrivanja činjenica o tijeku događaja, a ginekologa Ivankić za postavljanje pogrešne dijagnoze čime je pogoršano stanje djeteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene