Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad je vidio da je vrag odnio šalu, Trogiranin Damir Mamić (42), policiji je rekao kako je njegova poruka na YouTubeu pod pseudonimom 'komandira Šamila', bila samo šala.


Podsjetimo, Mamić je u svojoj osmominutnoj videoporuci, snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu te je svoj video nazvao 'Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu', a sebe je nazvao 'komandirom Šamilom'.

>> Komandir Šamil pušten na slobodu: Mora se redovito javljati i ne smije na internet

Zbog svega što je izrekao u toj videoporuci, Mamić se duboko pokajao, a na ispitivanju se aktivno branio te sat i pol vremena odgovarao na sva pitanja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Rekao je kako je video bio samo jedna velika šala te da ga je na YouTube postavio u tom smislu. No, kad je vidio da da su poruku policija i tajne službe shvatile ozbiljno i da je vrag odnio šalu, sam je odlučio priznati sve.

'Komandir Šamil' završio je tri godine studija na pravnom fakultetu i pročitao više od tisuću knjiga, uglavnom povijesnih, neke od kojih se nalaze i na fotografijama s njegovog Facebook profila.

Mamić je nakon ispitivanja u policiji pušten da se brani sa slobode, a Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odredilo mu je mjere opreza i tijekom istrage bit će podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.

Ukoliko ga se proglasi krivim za poticanje na terorizam, Mamić bi mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju između jedne i deset godina. Za usporedbu, zagrebački bombaš V.B. (54) za dovođenje u opasnost imovine i života općeopasnom radnjom ili sredstvom može dobiti do pet godina zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook