Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Uprave HŽ Holdinga Davorin Kobak na zagrebačkom Županijskom sudu dovršio iznošenje svoje obrane u kojoj je porekao USKOK-ove optužbe da je organizirao grupu koja je iz HŽ-a preko sestrinske tvrtke Agit izvukla 3,7 milijuna eura.


U opsežnoj obrani na posljednja tri ročišta Kobak je, među ostalim, kao neistinit odbacio iskaz suoptuženog Andrije Sarića, koji je USKOK-ovim istražiteljma priznao da je sudjelovao u izvlačenju novca iz HŽ-a.Bivši predsjednik Uprave HŽ-a ustvrdio je i da nikada nije prebacivao novac na račune off-shore kompanija ili podizao novac s računa u inozemstvu.

USKOK-ovom optužnicom Kobaka se tereti da se s još troje suoptuženih - bivšom direktoricom HŽ-ove tvrtke 'Agit' Biserkom Robić i njezinim suradnikom u toj tvrtki Andrijom Sarićem te bivšim direktorom Željeznica Srbije Vladimirom Vasiljevićem - udružio kako bi zloporabom položaja i ovlasti iz HŽ-a izvukao 3,7 milijuna eura te za prikrivanje tog protuzakonito dobivenog novca.

Vezani članci USKOK nije tražio istražni zatvor za Posavca i Kovača MUP objavio za što tereti Kovača i policajca osumnjičenog da mu je pomogao lažirati prijetnje, policajac udaljen iz službe Matija Posavec VIDEO Matija Posavec priznao krivnju i podnio ostavku na mjesto župana. Njegov zamjenik o funkcioniranju županije: "Vlada će raspisati izbore"

>> Kobak: Nisam taknuo niti euro sa off shore računa

Optuženi su da su od 2003. do 2008. na temelju lažnih faktura novac prebacili na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH te da su zadržali 3,2 milijuna eura.Unatoč najavama svoju obranu na današnjem ročištu nije počela iznositi drugooptužena Biserka Robić koja je poput Kobaka na početku suđenja odbacila sve optužbe. Inače, ovo je prvo ročište na koje su Kobak i Biserka Robić došli bez lisica na rukama, jer su nakon godine i pol istražnog zatvora 7. veljače pušteni iz zatvora u Remetincu.(Hina)