Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kirurg Branko Popović osuđen ja na osam mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje dvije godine zbog nesavjesnog liječenja Miroslava Maškarina.


Kirurga Popovića teretilo se da je nedovoljno oprezno uvodio operativni instrument troakar te probio aortu. Današnje izricanje presude sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Sandre Vučković bilo je zatvoreno za novinare zbog nedostatka prostora u sudnici. O presudi novinare je izvijestila glasnogovornica riječkoga suda Sandra Juranović.

Miroslav Maškarin nije bio na izricanju presude. Popovićev odvjetnik Milenko Škrlec kazao je da će procijeniti hoće li se žaliti te ponovio kako i dalje smatraju da u tom slučaju nije bila riječ o nesavjesnu liječenju, nego o greški.

Maškarinova odvjetnica Ingrid Barić rekla je da je ta presuda na tragu njihova prijedloga, a općinska državna odvjetnica Barbara Sandalj izrazila je zadovoljstvo osuđujućom presudom spomenuvši mogućnost žalbe jer je ODO tražio proglašenje neuvjetne zatvorske kazne.

Uz taj postupak, u tijeku je i građanska parnica za isplatu odštete Miroslavu Maškarinu i članovima njegove uže obitelji. Oni su, putem odvjetnice Barić, zatražili isplatu oko 13,7 milijuna kuna. Riječki KBC je tijekom postupka ponudio isplatu oko 2,4 milijuna kuna, ali je ponuda odbijena.

Prije dva dana je Maškarin u sudnici od kirurga koji ga je operirao, Branka Popovića čuo i ispriku. Popović je kazao kako mu je žao no da su obojica, 'nažalost dio svjetske statistike'.

Vezani članci Slađana Novoselnik (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) 10 godina od ubojstva: Počinje treće suđenje 'fatalnoj ujni' i nećaku Jasmina Bilonić na ponovljenom suđenju Fra Šime i fatalna bankarica opet na sudu: Ne osjećaju se krivima za pronevjeru milijuna

Miroslavu Maškarinu je u rutinskoj operaciji slijepog crijeva u riječkome KBC-u ozlijeđena trbušna aorta, zbog čega mu je amputirana noga. Operacija je izvedena 10. srpnja 2006., a obitelj tada 20-godišnjega Miroslava Maškarina zatražila je preko odvjetnika Ingrid i Miljenka Barića izvansudskom nagodbom odštetu od 13,705.000 kuna. (J.G./HIna)