Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutkinja odredila

Kazna od 270 kuna djevojci koja je na šajkači imala grb Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državljanka Srbije koja je privedena na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jadovna, na tradicionalnoj srpskoj kapi šajkači nije imala četnički grb nego službeni grb Republike Srbije, a novčano je kažnjena jer je isticanjem nacionalnih obilježja na skupu remetila javni red i mir, doznaje se od predsjednice Prekršajnog suda u Gospiću Radmile Rendulić.

U nekim medijskim izvještajima s komemoracije u Jadovnu spominjalo se da je 20-godišnja Aleksandra M. iz Srbije privedena jer je na šajkači nosila četničku kokardu, no, kako je potvrdila predsjednica i sutkinja gospićkoga Prekršajnog suda, to nije istina. Rekla je da se djevojka sudu ispričala riječima kako nije znala da bi šajkačom mogla uznemiriti druge niti joj je to bila namjera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjećanje na Jadovno Pupovac: "Nema tog zakona koji može ozakoniti natpis 'Za dom spremni' u Jasenovcu" Slika nije dostupna Skori odlazak Pročitajte 9 stvari po kojima će se pamtiti Barack Obama

Međutim, dodala je Radmila Rendulić, komemoracijski skup u Jadovnu bilo je mjesto žalovanja pripadnika različitih naroda, te ni Hrvati ni Židovi ni ostali Srbi nisu isticali svoje nacionalno određenje jer ondje, po odluci organizatora komemoracije, to nije bilo dopušteno. Istina je da na šajkači nije bio istaknut četnički, nego službeni grb Republike Srbije, te ona - iako je njezina šajkača bila netipične crne boje - šetnjom po nekim drugim javnim mjestima u Hrvatskoj s tim obilježjem možda ne bi bila u prekršaju, objasnila je sutkinja Rendulić, dodajući da je na komemoracijskom skupu isticanje srpstva bilo protivno pravilima i zato je 'predstavljalo remećenje javnog reda i mira'.

Rekla je kako tome u prilog ide i reakcija pravoslavnog svećenika koji je djevojci, pošto je u Jadovnu izašla iz autobusa, prišao i zamolio je da skine kapu, što je ona i učinila, ali su joj prišli i policajci i uz prekršajnu prijavu priveli dežurnoj sutkinji Nevenki Šimunović u Gračacu.

>> Jadovno: Policija privodila zbog četničkih obilježja

Po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, propisana kazna je između 50 i 300 njemačkih maraka, a 20-godišnjoj državljanki Srbije izrečena je kazna od 80 njemačkih maraka, to jest 270 kuna. Kaznu je djevojci odmah platio njezin neimenovani prijatelj. Glasine da je propustila djevojci odrediti i zabranu ulaska u Hrvatsku na neki primjereni rok, sutkinja Šimunović prokomentirala je riječima da 'zakon ne predviđa takvu sankciju, nego samo novčanu'.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene