Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovačka pivovara: 'Amonijak nije naš'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karlovčan koji je pao u komu za vrijeme šetnje s psom u blizini Karlovačke pivovare otrovan amonijakom i dalje je kritično, a u Karlovačkoj pivovari tvrde da nisu ispustili amonijak ni u kojem obliku. Ipak, pivovara je već prozvana od strane ekoloških udruga, konkretno udruge PCAP International - Hrvatska.

Ekološka udruga PCAP International - Hrvatska, sa sjedištem u Karlovcu, danas je priopćenjem izrazila zabrinutost zbog "trovanja amonijakom, koje se dogodilo u gradskoj četvrti Dubovac pored pogona Karlovačke pivovare" i od Pivovare zatražila da "o tom slučaju potpuno otvoreno izvještava javnost i najuže surađuje s nadležnim tijelima i udrugama građana".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obitelj Martinović traži 3,6 milijuna odštete od Karlovačke pivovare Slika nije dostupna Karlovačka pivovara dobila uporabnu dozvolu za energanu

Iako je Karlovačka pivovara otklonila mogućnost istjecanja
amonijaka, PCAP International Pivovaru smatra odgovornom za ugrožavanje života Karlovčanina Zdravka Martinovića.

Zbog zatajenja više organa, stradalog Martinovića na životu održavaju lijekovi i aparati, rekao je na Odjelu intenzivnog liječenja dežurni liječnik Božidar Blažanin. 

Mogućnost oporavka nije odbacio, no napomenuo je da nije poznato koliko je vremena prije reanimacije mozak bio bez kisika i jesu li nastupila trajna oštećenja moždanih funkcija.

U priopćenju Odjela korporativnih komunikacija Karlovačke pivovare kaže se da Pivovara u svom sustavu hlađenja koristi amonijak, a da u slučaju nepravilnosti sustav reagira otvaranjem sigurnosnih ventila prethodno upozorivši zaposlenike putem alarmnog sustava koji je u neprekidnoj funkciji. 

Sva postrojenja u kojima se koristi amonijak u petak je temeljito pregledalo stručno tehničko osoblje Pivovare te je potvrđeno da svi sustavi rade normalno i "realna mogućnost ispuštanja amonijaka iz postrojenja pivovare je isključena", kaže se u priopćenju.

U priopćenju se dodaje da je lokacija na kojoj se nesretni slučaj dogodio nalazi izvan Pivovare te "ni na koji način nije povezana s proizvodnim procesima u pivovari".

Umirovljeni radnik Karlovačke pivovare Zdravko Martinović pao je u komu a njegov pas rotvajler je uginuo tijekom šetnje u četvrtak navečer u karlovačkoj četvrti Dubovac, neposredno iza Karlovačke pivovare. U u karlovačkoj bolnici je analizom krvi utvrđena visoka koncentracija amonijaka.

Mediji su objavili svjedočenja susjeda, koji su pokušali pomoći Martinoviću i pozvali hitnu pomoć, da se uz potok gdje su šetali Martinović i njegov pas i gdje je nađena i jedna uginula patka, širio jaki smrad amonijaka. 

Uginule životinje je direktor karlovačke Veterinarske stanice Berislav Glazer jučer prevezao na Veterinarski institut u Zagreb na toksikološku analizu.

Veterinarska inspektorica Karlovačke županije Branka Horvatić rekla je danas da je u petak pronađena još jedna mrtva patka te da će u ponedjeljak i ona biti dostavljena u Zagreb na analizu.

U povodu izjave građana Dubovca da je ovo prvi put da je na tom mjestu stradao čovjek, ali da je već bilo u proteklih nekoliko godina slučajeva uginuća životinja, veterinarska inspektorica Karlovačke županije Branka Horvtić je danas rekla da nikad do sada nije bilo dojava o tome.

U Operativno komunikacijskom centru PU karlovačke doznaje se da očevidom uz potočić na Dubovcu nije ustanoviljeno ništa što bi upućivalo na promjene boje ili mirisa, te da je kriminalistička obrada u tijeku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene