Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši član nadzornog odbora Podravke Marko Hečimović, koji je u tom tijelu predstavljao male dioničare, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Spice da se i na službenim sjednicama razgovaralo o mogućnosti neprijateljskog preuzimanja koprivničke prehrambene industrije.


Tezu o neprijateljskom preuzimanju do sada je spomenulo nekoliko članova nadzornog odbora Podravke, no Hečimović je prvi koji je rekao da se o tome razgovaralo i na službenim sastancima. Ipak, Hečimović koji je u nadzornom odboru bio od 2000. do 2008. nije mogao sa sigurnošću reći kada je to točno bilo.

Kazao je da je bilo više pokušaja stranih investitora da se domognu Podravke te da je sličan pokušaj spriječen i nekoliko godina ranije. Dodao je da je stav većine bio da tvrtka treba ostati u domaćim rukama, prvenstveno da bi se zaštitila radna mjesta te kako bi se spriječilo preuzimanje branda i preseljenje proizvodnih pogona.

Vezani članci Slika nije dostupna Članica NO Podravke svjedočila: 'Ne sjećam se' Slika nije dostupna Počelo suđenje u slučaju 'Spice', Polančec se ne osjeća krivim

>> Suđenje Polančecu: 'Govorilo se o neprijateljskom preuzimanju Podravke'

Neki dosadašnji svjedoci kazali su da tema neprijateljskog preuzimanja nikada nije bila na dnevnom redu nadzornog odbora, ali da se o njoj često razgovaralo neformalno čak i u svakodnevnim razgovorima po koprivničkim ulicama i kafićima. Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna USKOK tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje. Suđenje se nastavlja 21. studenoga kada bi trebao svjedočiti predsjednik uprave Privredne banke Božo Prka koji je također bio član Podravkina nadzorna odbora. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju