Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši šef još na skijanju

Jesu li nekontrolirani krediti HPB-a dati uz političku intervenciju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petorica osumnjičenih za curenje novca iz Poštanske banke nakon saslušanja u USKOK-u privedena su pred istražnog suca Krešimira Devčića.

I dok će njima odrediti jednomjesečni istražni zatvor, bivši šef banke banke Josip Protega i dalje je nedostupan jer je u Austriji na skijanju. Istražitelji pokušavaju otkriti je li dio od nekoliko stotina milijuna kuna kredita odobren nakon političke intervencije. Nekontrolirani krediti iz jedine domaće banke prema prvim procjenama penju se do iznosa od milijardu kuna. Nakon sinoćnjeg privođenja bivših članova Uprave i direktora jutros su na red došli korisnici kredita, Ivan Galić, Oliver Bajdengel i Svetomir Gadže. Dovedeni su u USKOK gdje su u nazočnosti svojih odvjetnika iznijeli obrane, te kako su i koliko novca dobili te gdje je na kraju završio. 'Našem branjeniku stavljaju na teret da je poticao drugog na počinjenje kaznenog djela zlouporabe ovlasti. To je sve što možemo reći jer je istraga tajna', rekao je Damir Primorac, odvjetnik Svetomira Gadže.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Sinoć su u Uskokovoj sobi za ispitivanje iskaz dali Ivan Sladonja i Mario Kirinić. Istražitelji vjeruju da upravo njih dvojica imaju najviše saznanja o spornih, dosad pronađenih 170 milijuna kredita za kojih nije bilo pokrića. Njima je još sinoć određeno 48-satno zadržavanje, a odvjetnici su odmah uložili žalbu. 'Prema mojim saznanjima zasad je dobro. Nema nikakve pritužbe na postupak ni policije ni Uskoka pa ćemo vidjeti što će dalje biti', izjavio je Berislav Živković, odvjetnik Maria Kirinić. Bivši predsjednik Uprave Josip Protega i dalje je u Austriji. Ukoliko se do sutra ne pojavi u Zagrebu policija će za njim raspisati međunarodnu tjeralicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene