Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slučaj Maestro'

Ivezić: Kračun mi je na potpis donio ugovor mimo tajništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Grga Ivezić posvjedočio je na posljednjem suđenju u 'slučaju Maestro' da mu je potpredsjednik Velimir Kračun mimo tajništva donio na potpis ugovor o suradnji s tvrtkom 'Konzalt-Ing' kojoj je, prema USKOK-ovim tvrdnjama, pokušao nezakonito namjestiti posao.

USKOK Kračuna tereti da je tvrtki svog prijatelja Ivana Odorčića omogućio pobjedu na natječaju za procjenu vrijednosti imovine splitskog 'Jadroplova' i isplatio mu avans od 300 tisuća kuna. Ivezić je kazao da nije imao razloga posumnjati u Kračuna, iako mu je ugovor s tvrtkom svog prijatelja na potpis donio osobno, što nije bila praksa u Fondu. 'Svaki potpredsjednik bio je samostalan u radu i ja u njega nisam imao razloga posumnjati pa sam ugovor potpisao', rekao je Ivezić svjedočeći pred sudskim vijećem suca Željka Horvatovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki Maestro' 'Grga Ivezić je iskazom namjeravao izbjeći kazneni progon' Slika nije dostupna Veliki Maestro Ivezić se na većinu pitanja ne sjeća odgovora

Dodao je da je i ranije bilo pokušaja procjene vrijednosti splitskog 'Jadroplova', a posljednji je vodio Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Fonda koji se također našao na optuženičkoj klupi nakon policijsko-uskočke akcije 'maestro'. No, Kračun je njegov prijedlog proglasio nezakonitim, što je i usvojeno na kolegiju HFP-a, prisjetio se Ivezić. I viša savjetnica u sektoru prodaje Marija Buterin potvrdila je da se u odabiru procjenjiteljske tvrtke za 'Jadroplov' nije poštivala procedura.

Navela sam da procjeniteljska tvrtka mora imati vještaka za nekretnine, inženjera pomorskog prometa i ovlaštenog revizora. Tim je uvjetima udovoljavala samo tvrtka 'Maritimus', ali je posao zbog najbolje cijene ipak dobio 'Konzalt Ing'. Član Povjerenstva Janko Šimunić kazao je da je glavni kriterij bila cijena, ali i da je ugovor s 'Konzalt Ing-om' potpisan prije isteka žalbenih rokova. Državno povjerenstvo za kontrolu javne nabave na kraju je srušilo natječaj, a 'Konzalt Ing' je vratio uplaćeni novac, kazao je Šimunić. Akcija 'Maestro' vrhunac je doživjela u lipnju 2007., kada su, među ostalima, uhićena trojica potpredsjednika HFP-a.

Sredinom veljače prošle godine u prvome sudskom postupku 'malom Maestru' nepravomoćno su oslobođeni bivši potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić. Tri mjeseca kasnije u slučaju 'veliki Maestro' bivši potpredsjednici Fonda Josip Matanović i Robert Peša nepravomoćno su osuđeni na 11 godina, odnosno dvije godine zatvora. Na Vrhovnom sudu sredinom veljače održan je žalbeni postupak na presudu u 'velikom maestru', no odluka još nije objavljena. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene