Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud je prihvatio optužnicu protiv saborskog zastupnika Ivana Drmića kojeg se tereti da je s još četiri osobe pokušao podmititi suce Vrhovnog suda kako bi promijenili presudu Branimiru Glavašu.


USKOK je optužnicu protiv Drmića (39), Tadića (50), njegove supruge Božice Tadić-Ćavar (49), splitskog poduzetnika Srećka Jurišića (43) i bivše zamjenice glavnog urednika 'Glasa Slavonije' i Glavaševe prijateljice Sanje Markotić (45) podigao početkom srpnja ove godine.

Vezani članci Branimir Glavaš (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Ključni svjedok na suđenju Branimiru Glavašu promijenio  iskaz i priznao: "Lagao sam, on je bio alfa i omega" Slika nije dostupna DORH od Sabora traži skidanje imuniteta Ivanu Drmiću

Tadića optužnica tereti da je lani u lipnju i srpnju, dok se na Vrhovnom sudu odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Glavaša i drugih zbog ratnog zločina, povezao ostale okrivljene kako bi pronašli osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce ili im ponuditi novac za povoljnu presudu za Glavaša.

Markotić i Drmić trebali su po optužnici prikupiti 700.000 eura, Božica Tadić-Ćavar trebala je koordinirati njihovo zajedničko postupanje, a Tadić i Jurišić kontaktirali su s više osoba i raspitivali se o stanju predmeta.

Pošto su Markotić i Drmić prikupili po 35.000 eura, novac je preuzeo Jurišić koji ga je trebao predati jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Glavaša, ali novac nije predao jer su Markotić i Drmić odustali i o tome obavijestili suokrivljenike.

Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, Markotić i Drmić podnijeli su osječko-baranjskoj policiji kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prijevare neistinito navodeći da su novac predali nepoznatom počinitelju iako su znali da su 70.000 eura predali Jurišiću s dogovorenim ciljem, tvrdi USKOK, koji traži i da se Jurišiću oduzme 70.000 eura.

Okrivljenike se tereti za kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje te lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Drmiću je zbog tog slučaja skinut zastupnički imunitet.