Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šokantni detalji optužnice protiv pripadnika 7. gardijske brigade koja ih tereti da su po zapovijedi generala Ivana Korade ubili šest pripadnika Vojske Republike Srpske u rujnu 1995. u Mliništima u BiH


Bivši pripadnik Puma N. J. je u istrazi pred svojim odvjetnikom dao iskaz o događajima iz dva inkriminirana dana u kojem je ispričao kako je ubio zarobljenika kako bi mu skratio muke, piše Večernji list.

Vezani članci Slika nije dostupna Pripadnici Puma svjedočili o zločinu u akciji Maestral Slika nije dostupna 'Pume' odbacile optužbe za strijeljanje srpskih zarobljenika

'Ivan Tot, zapovjednik Topničke bitnice 3. bojne 7. gardijske brigade poginuo je u izviđanju, a njegov je vozač Josip Bračun zarobljen. Taj je događaj sve jako pogodio, a tijekom dana na položaje koje je držala Topnička bitnica stigao je kamion sa zarobljenim pripadnicima vojske Republike Srpske. Zapovjednik Novačić kazao je da je zarobljenike dao Ivan Korade u zamjenu za pokojnog zapovjednika Tota. Rekao je i da ih se smije tući, ali ne i masakrirati ili klati. Nastala je velika gužva u kojoj su moji suborci ispred sebe tjerali dvojicu zarobljenih pripadnika vojske RS-a.

>> Ukinut pritvor optuženim pripadnicima Puma

U jednom trenutku iza mojih leđa netko je zarobljeniku ispalio metak u prepone. Zarobljenik je ranjen klonuo na koljena, objema se rukama držeći za prepone koje su obilato krvarile. Tada sam od suborca uzeo pušku, pogledao tog zarobljenika u lice i, kako bih mu skratio muke, pucao sam mu u glavu, od čega je na mjestu preminuo. Zatim sam čuo pucnjeve i vidio da drugi zarobljenik prostrijeljenih nogu puže po livadi. Zapovjednik Novačić naredio je da se to prekine i da se završi s tim, a tada smo ja i nekolicina drugih pucali u tog zarobljenika te smo ga usmrtili'. navodi se to, piše Večernji list, u iskazu koji je pred policijom u nazočnosti odvjetnika 19. listopada 2009. dao N. J. (45), bivši pripadnik 7. gardijske brigade Puma.

N.J. je zajedno s E. Č. (49), T. Š. (42), A. N. (51), R. P. (35), G. G. (36) i R. B. (35) optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Taj je iskaz dio optužnice kojom se nekadašnje Pume terete da su po zapovijedi svoga tadašnjeg zapovjednika generala Ivana Korade ubili šest pripadnika vojske RS-a u rujnu 1995. u Mliništima u BiH.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju