Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio Davor Jelavić

'Horvatinčić je moj prijatelj. Koga biste vi zvali da vam se to dogodilo?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački pročelnik za graditeljstvo Davor Jelavić danas je svjedočio o telefonskom razgovoru s Tomislavom Horvatinčićem.

Jelavić se nakon izlaska iz zgrade Županijskog suda u Zagrebu tek kratko obratio medijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za pomorsku nesreću Horvatinčić na trećem suđenju iznio obranu: "Bog me poslao da pomažem ljudima" Slika nije dostupna Treće suđenje Horvatinčićev odvjetnik: "I dalje ćemo u obrani inzistirati na sinkopi koju je doživio Horvatinčić"

'On je moj prijatelj. Koga bi vi zvali da vam se dogodi takva nesreća? Obitelj i prijatelje. Mi se znamo još od 60-ih godina, nije ništa čudno što me zvao. Nismo dugo pričali, možda minutu do dvije', kazao je.

Na pitanje o čemu su točno razgovarali Jelavić je rekao: 'Sve ono što već znate, što se piše po medijima'. Nakon toga se okrenuo i otišao.

Horvatinčićevi odvjetnici Velimir Došen i Branko Baica su kazali kako su danas svjedočila tri svjedoka - Davor Jelavić i dva zaposlenika iz HOTO grupe koji su svjedočili vezano uz priopćenje koje je nakon nesreće upućeno javnosti.

'Upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu', pisalo je u priopćenju koje je na dan nesreće poslano novinarima s Horvatinčićeva maila i s njegova mobitela. Nekoliko dana kasnije njegovi odvjetnici su opovrgli da su to njegove riječi. Kazali su kako ne znaju tko je priopćenje poslao, pretpostavljaju netko iz HOTO grupe. Iako su iz HOTO grupe to odmah demantirali uz tvrdnje kako je poruku poslao upravo Tomislav Horvatinčić odvetnici optuženog i dalje tvrde kako su je poslali iz HOTO grupe bez znanja njihova klijenta. 

'Oni su bili malo prerevni, a on je bio u šoku', kazali su odvjetnici.

Jučer je pak na Županijskom sudu svjedočila Horvatinčićeva 36-godišnja partnerica Anica Đerđa Dilber te članovi njezine obitelji. Njezino svjedočenje je navodno bilo malo drugačije nego prvotni iskaz koji je dala policiji nakon nesreće. Horvatinčićevi odjetnici su na to kazali kako je služben iskaz onaj dat na sudu, a kako je iskaz u policiji samo službena zabilješka.

Kako su saslušani svi predloženi svjedoci u istrazi spis će biti vraćen šibenskom istražnom sucu, a odvjetnici očekuju da će sudac pustiti Horvatinčića da se brani sa slobode jer više nema opasnosti od njegova utjecaja na svjedoke.

Jedrilica 'Santa pazienza' pod talijanskom zastavom sredinom kolovoza sudarila se s Horvatinčićevim 12-metarskim gliserom 'Santa Marina' koji je plovio pod hrvatskom zastavom kod otoka Maslinovik u blizini Primoštena. Poginuli su talijanski turisti, bračni par Salpietro.

Horvatinčić se od 19. kolovoza nalazi u istražnom pritvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene