Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Gruntovec': U pritvoru zadržano 13 uhićenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jutros privedenog 21 'gruntovčana', u pritvoru od 24 sata je zadržano njih 13. Privedeni građani su pušteni, osim jednog, koji je imao posla s nekretninama.

Dio privedenih pred istražnim se sucem branio šutnjom, a dio je iznio kratku obranu, zanijekavši optužbe USKOK-a da su primali i davali mito, krivotvorili službene isprave i poticali na zlouporabe službenih dužnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Gruntovec': Poznat identitet uhićenih odvjetnika Slika nije dostupna 'Gruntovec': Zbog mita uhićene 22 osobe

U pritvoru su zbog opasnosti utjecaja na svjedoke zadržana trojica zagrebačkih odvjetnika, sedmero djelatnika zagrebačke gruntovnice, jedan zaprešićke, vozač u Državnom odvjetništvu, te jedan građanin koji je navodno za uvid u spise iz zemljišnih knjiga djelatnicima gruntovnice davao po 200 kuna. 

Ostali, a riječ je o građanima koji su navodno davali mito, pušteni su na slobodu.

Sud je odbio zahtjev USKOK-a da im se pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

"U idućih 24 sata očekuje se istražni zahtjev USKOK-a, a potom će istražni sudac Zoran Luburić ponovno saslušati osumnjičene i odlučiti o eventualnom jednomjesečnom pritvoru", izjavio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić. 

Napomenuo je kako postoji zakonska mogućnost da se pritvorenicima, nakon podnošenja istražnog zahtjeva, odredi dodatno zadržavanje od 72 sata.

Ponovio je da je USKOK ukupno prijavio 26 osoba, od kojih je četvero pušteno već iz policije, 21 je privedena na sud, a za jednom se još traga.

Za sada nije poznato za što se sve terete uhićeni, no neslužbeno se doznaje da je jedan od privedenih odvjetnika, Alen Blagajac, osumnjičen da je referentici zagrebačke gruntovnice Jasenki Sili pokušao pomoći pri realizaciji kredita, pozvao je na ljetovanje na Kornate te našao liječnika za njezinu majku, a ona mu je zauzvrat na uvid davala predmete koje nije smjela.

Blagajac se navodno branio kako je riječ o prijateljskim uslugama, a ne o korupciji i mitu.

Akcija "Gruntovec" pokrenuta je prije godinu dana, a vrhunac je doživjela u utorak, kada je 70-ak policajaca gotovo istodobno rano ujutro uhitila osumnjičene.

Pritvor istječe sutra u 15 sati, no moguće je i njegovo produljenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene