Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Sanaderov tjelohranitelj 'Tigar' sjeća se samo odlazaka na misu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tjelohranitelj bivšeg premijera Ive Sanadera sjeća se samo odlaska na mise i posjeta Mladena Barišića.

Bivši savjetnik glavnog tajnika HDZ-a Mladen Lacković posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media da je naknadu za rad u stranci sve do ljeta 2009. primao 'na ruke' na blagajni stranačke središnjice.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati

Lacković je jedan od HDZ-ovih dužnosnika čije se ime nalazilo u bilježnici zakopanoj u vrtu bivše stranačke blagajnice Branke Pavošević u koju je navodno upisivala sve isplate iz stranačkog crnog fonda. Prema tvrdnjama tužiteljstva ilegalna se stranačka blagajna punila novcem što ga je marketinška agencija Fimi media izvukla iz državnih institucija i tvrtki, a jedan od njezinih 'korisnika' bio je i Sanader.

Mjesečni honorar na ruke

Lacković tvrdi da je, nakon što ga je bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak 2005. pozvao kao suradnika u središnjicu HDZ-a, Sanader odobrio da mu se mjesečno isplaćuje honorar od 3.000 kuna.

Novac je, dodaje, primao na ruke od Branke Pavošević kojoj se potpisivao na isplatnicu i u 'knjigu'. Honorar mu je nakon izbora 2007. narastao na 6000 kuna, a tek u kolovozu ili rujnu 2009. potpisao je ugovor od djelu pa mu je naknada dolazila na račun. Osim honorara, isprva na ruke, a pred kraj i na račun, dobivao je i božićnice, uskrsnice i regres od po 1000 kuna.

Jarnjak mu davao zadatke

Za Jarnjaka je, kaže, radio mnoge poslove - od pregleda tiska, pripreme dužnosnika za nastupe u medijima i pisanja govora, a bio je i član izbornog stožera te je sudjelovao u ekipi koja je pripremala stranačke skupove.

Tvrdi da je zadatke dobivao isključivo od Jarnjaka, dok se u izbornom stožeru dogovarao i s glasnogovornikom Ratkom Mačekom koji je u stranci bio prisutan sve do Sanaderova odlaska iz politike.

'Odriješene ruke'

Sanaderova obrana prigovorila je Lackovićevu iskazu jer je 'trebao popuniti rupe u iskazu Ivana Jarnjaka' koji je, tereteći Sanadera, rekao da nije imao nikakve veze s financijskim poslovanjem. I Sanader je ustvrdio da je glavni tajnik imao 'odriješene ruke' te da predsjednik nikada nije odlučivao o naknadama zaposlenika.

'Tigar' o čuvanju Sanadera

Na suđenju je ponovno svjedočio i bivši Sanaderov šef osiguranja Davor Blažević Tigar koji je na poziv obrane pokušao pobiti iskaz bivšeg kolege Ante Bralića i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića koji je priznao sve optužbe u ovom postupku.

Suprotno Braliću, Blažević je posvjedočio da Sanader nikada nije tražio da ga se ne čuva, kao i da je bilo nemoguće da prilikom posjeta SAD-u napusti hotel.

 

>> Svjedok otkrio: 'Sav posao s Fimi medijom bio je fiktivan'

Rekao je i da se ne sjeća nikakvog službenog puta na Maltu tijekom kojega se, navodno najprije skrenulo u London pa u Italiju po članove obitelji Sanader i Žužul. Tvrdi da Sanader nikada nije koristio službeni zrakoplov u privatne svrhe pa tako niti za let do Beča gdje je išao isprobati frak, kao što je tvrdio Bralić.

Blažević je kazao i da Sanader nije bio u prijateljskim odnosima s Barišićem, da nikada nije odlazio u njegovu kuću ili na kavu u Tkalčićevu, nakon nedjeljne mise te se sjeća kako je Sanader svake nedjelje išao na misu. Suprotno Barišićevu istražnom iskazu Blažević je posvjedočio da se HDZ-ov rizničar nikada nije vozio u kombiju kojim je stranački vrh odlazio na skupove.

Na pitanje tužiteljstva Blažević je kazao da sa Sanaderom nikada nije kontaktirao nakon što je prestao biti štićena osoba, iako je na Badnjak 2011. snimljen kako njegovom odvjetniku predaje paket u kojem je navodno bio bakalar za Sanadera, zbog čega je i suspendiran.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Sanaderovog nekadašnjeg suradnika iz ministarstva vanjskih poslova Mire Kovačića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene