Policija, ilustracija
Policija, ilustracija Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjakom za kojega sumnjaju da je, uz pomoć zasad nepoznatog muškarca, na Trešnjevci prevario 67-godišnjakinju.


67-godišnjak je u Ulici Hrgovići na zagrebačkoj Trešnjevci prišao 67-godišnjakinji dok se nalazila na ulici. Iz trave s tla u njezinoj neposrednoj blizini podigao je "zlatni" nakit i ponudio joj da posjete zlatara i utvrde vrijednost pronađenog nakita.

Usput ju je uvjerio kako se radi o njihovom zajedničkom pronalasku nakita. Drugi, za sada nepoznati muškarac, odglumio je zlatara na dogovorenom mjestu, pregledao narukvicu i za nju ponudio više tisuća kuna.

Odmah se počeo pravdati da trenutno nema kod sebe toliko novaca te su se svi troje počeli dogovarati o tome tko će od koga otkupiti pronađeni lažni nakit.

67-godišnju ženu su prevarili tako da su joj predložili da zadrži pronađeni nakit za puno manju vrijednost od prvotne procjene prevaranta zlatara, a da ona isplati 67-godišnjaka s njegovom polovicom vrijednosti.

Time je Zagrepčanka prevarena za iznos od 3000 kuna. 67-godišnjak koji je "pronašao" lažni nakit je pritvoren uz kaznenu prijavu.

Policija upozorila građane na slične prijevare

Policija nakon ove prevare savjetuje građanima da budu oprezni zbog uličnih prevara. Naime, iako je zastario, "trik s lažnim nakitom" je još i danas aktualan.

"Slučajni nalaznik nakita najčešće je početak dobro osmišljen prijevare. Susretljiva ponuda otkupa pronađenog nakita po znatno nižoj otkupnoj cijeni uvijek je mamac", upozoravaju iz PU zagrebačke.

Ističu da "slučajni nalaznik" u ruci drži nakit koji je prethodno podigao s tla i nakon što žrtvu uvjeri da ste ga zajedno pronašli dogovara tko će tu pronađenu "vrijednost" od koga otkupiti. Nudi otkup i cjenka se, snižava cijenu, u žurbi je pa žrtvi nesebično na kraju predlaže prodaju "nađene zlatnine".

Policijski očevid, ilustracija Muškarac se potukao s tramvajem pa se teško ozlijedio, preminuo nekoliko sati kasnije

Vatra zapaljenog otpada proširila se na automobile - 2 Hodao gradom i palio sve što je stigao: Policija uhvatila muškarca kojeg sumnjiče za više požara u Zadru

Iz policije upozoravaju građane da ne budu lakovjerni i naivni te da ne trguju na ulici s nepoznatim osobama i ne nasjedaju na slične prevare.