Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se i njihov pritvor

Optužni prijedlog protiv sedmorice ginekologa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv sedmorice ginekologa podnesen je optužni prijedlog zbog više kaznenih djela, među kojima je i kazneno djelo ilegalnog pobačaja.

Prvooptuženi od sedmorice ginekologa, 54-godišnjak, tereti se za 66 pojedinačnih kaznena djela, dok se drugooptuženi tereti za njih 33. Ostali optuženi ginekolozi, 40-godišnjak, 50-godišnjak, 39-godišnjak, 57-godišnjak i 69-godišnjak, terete se za znatno manji broj kaznenih radnji, objavio je DORH na svojim internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Crni dan u Varaždinu Beba ozlijeđena u nesreći, a u drugom sudaru ozlijeđen dječak (12) Slika nije dostupna Oko postrojenja u Brezju Tvrtka T7 VIS ponudila Varaždinu kompromisni prijedlog

>> Varaždin: Osumnjičeni ginekolozi kod istražnog suca

Prvookrivljenog, drugookrivljenog, trećeokrivljenog i četvrtookrivljenog tereti se da su od jeseni 2007. do rujna 2010. godine kao ginekolozi Opće bolnice Varaždin, kod više trudnih žena na njihovo neposredno traženje ili uz posredovanje šestookrivljenika i sedmookrivljenika, poduzimali medicinske zahvate prekida neželjene uredne trudnoće, za što su tražili i primali novčane iznose u rasponu od 600 kuna do 2.000 kuna i novac zadržavali za sebe.

Dogovaranje termina

Pritom su izdavali uputnice u koje su upisivali lažne dijagnoze, a obavljene pobačaje nisu evidentirali u službenoj dokumentaciji bolnice. Na opisani način, tereti ih se da su ostvarili nelegalnu materijalnu dobit u iznosu od 56.630 kuna, te ujedno oštetili Opću bolnicu Varaždinu za iznos od 52.000 kuna.

Trećeokrivljenog 40-godišnjaka tereti se da je u listopadu 2009. godine nad maloljetnicom poduzeo medicinski zahvat prekida neželjene uredne trudnoće protivno zakonu, jer se maloljetnica nalazila u 14. tjednu trudnoće. Četvrtookrivljeni 50-godišnjak tereti se da je sa svojim pacijenticama dogovarao termine za porod u bolnici i obavljao porode u bolnici, za što je tražio i primao novčane iznose od 500 eura i novac zadržavao za sebe.

Bojazan od počinjenja istih kaznenih djela

DORH je predložio oduzimanje protupravno stečen imovine od optuženih te da im se zabrani liječnička praksa. Protiv svih osim trećeoptuženog zatražen je pritvor, zbog bojazni od ometanja daljnjeg istražnog postupka i ponavljanja kaznenih djela za koje se terete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene