Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strogo zaštićena životinja

Dobri dupin u skoku iz mora pogođen sačmaricom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odrasli mužjak dobrog dupina pogođen je olovnom sačmom u lijevu stranu prednje polovice tijela i to najvjerojatnije u trenutku kad je iskočio iz mora.

Životinja je umrla zbog unutarnjeg krvarenja, izazvanog pogotkom. To je utvrđeno vještaćenjem na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, prenosi Slobodna Dalmacija. Dupin je imao oko 10 ili 11 godina, a truplo je bilo staro oko mjesec dana, jer se ubojstvo dogodilo negdje u ožujku. Pronađen je privezan o hrid na južnoj strani Kaprija, u uvali Nozdra, početkom travnja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izmjene Kaznenog zakona Prijavit će Plenkovića europskim institucijama: "Da ih upozorimo kakvog čovjeka imamo za premijera" Branimir Glavaš - 1 Prijavio ga Vladimir Šeks Glavaš u policiji zbog prijetnji, uputio i žestoku poruku Šeksu

Prema ostacima ulovljenih životinja u 'predželucu', utvrđeno je kako je dupin prije ubojstva bio zdrava životinja, koja se normalno hranila i lovila plijen. Pogođen je najvjerojatnije u trenutku kad je iskočio iz mora, stoji u nalazu. Nakon ranjavanja nije odmah uginuo. Prilikom pronalaženja trupla rane više nisu bile vidljive, jer je tijelo već bilo u stanju raspadanja.

Pretpostavlja se da su zrna olovne sačme ispaljena iz lovačkog oružja. U blizini se nalaze i dva lovišta, na tijatu i na Oštrici. Dupin je prema Zakonu o zaštiti prirode strogo zaštićena životinja. Zbog toga je protiv nepoznatog počinitelja Javna ustanova za gospodarenje zaštićenim dijelovima prirode iz Šibenika podnijela kaznenu prijavu. Predviđena novčana kazna kreće se od 25.000 do 200.000 kuna, a prema Kaznenom zakonu počinitelja bi mogao dočekati i zatvor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene