Osumnjičenik je cijelu etažu kuće u zadarskoj Brodarici toplinski izolirao, opremio s klimatizacijskim uređajem, grijalicama, ventilatorima i drugom opremom kojom je stvorio uvjete za izgoj visokokvalitetne marihuane.

Galerija


Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe kriminalističke policije PU zadarske na konferenciji za medije u srijedu predstavili su rezultate višemjesečnog kriminalističkog istraživanja nad 53-godišnjakom sa zadarskog područja.

Vezani članci MCGP Karasovići - pronađeno više od 17 kg marihuane U rezervnom kotaču albanskog autobusa policija pronašla više od 17 kilograma marihuane Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Ivo Čagalj) Kod 40-godišnjaka u Zadru policija pronašla više od kilograma marihuane

Na konferenciji su govorili načelnik PU Anton Dražina i Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije.

Pretragom obiteljske kuće u Zadru na predjelu Brodarica otkriven improviziran laboratorij za uzgoj marihuane. Osumnjičeni 53-godišnjak za laboratorij je prenamijenio cijeli jedan kat, odnosno potkrovlje kuće, gdje je u strogo kontroliranim uvjetima mogao uzgajati marihuanu kroz cijelu godinu.

"U ovakvim uvjetima uzgajao je višestruko kvalitetniju marihuanu od one uzgojene na otvorenom. Radi se o najsofisticiranijem sustavu za unutarnji uzgoj marihuane, pronađenom na području PU zadarske", rečeno je na konferenciji.

Svaka biljka imala svoju rasvjetu

Osumnjičenik je cijelu etažu kuće toplinski izolirao, opremio s klimatizacijskim uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka. Sustav je bio toliko sofisticiran da je svaka biljka imala svoju rasvjetu i ventilator za hlađenje. Uz to, 53-godišnjak je precizno vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja i prehrani biljaka, kao i dozama dodanog gnojiva.

Osumnjičeni je tijekom rujna i listopada ove godine zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od 4 do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke u fazi rasta.

"Berbom se sa svake biljke dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma", rečeno je na konferenciji.

Također, pronađeno je i oduzeto 546 grama droge marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji.

"Cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narkotržištu procjenjuje na oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene "trave" premašuje 350 tisuća kuna. Na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 100 kuna, što u konačnici čini njezinu vrijednost većom od dva milijuna kuna", objašnjeno je na konferenciji.

Osumnjičeni muškarac priveden je pritvorskom nadzorniku te je protiv njega podignuta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.