Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"pao" 53-godišnjak

Cijeli kat kuće pretvorio u laboratorij za uzgoj marihuane: Našli drogu vrijednu dva milijuna kuna

Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 2
Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 2 PU zadarska
Aktualno Galerija Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 2 Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 2 Foto: PU zadarska Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 3 Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 3 Foto: PU zadarska Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 1 Konferencija za medije PU zadarske (Foto: PU zadarska) - 1 Foto: PU zadarska +0 Konferencija za medije PU zadarske (Foto: DNEVNIK.hr) Galerija 1/4 >>
Osumnjičenik je cijelu etažu kuće u zadarskoj Brodarici toplinski izolirao, opremio s klimatizacijskim uređajem, grijalicama, ventilatorima i drugom opremom kojom je stvorio uvjete za izgoj visokokvalitetne marihuane.

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe kriminalističke policije PU zadarske na konferenciji za medije u srijedu predstavili su rezultate višemjesečnog kriminalističkog istraživanja nad 53-godišnjakom sa zadarskog područja.

Pročitajte i ovo Sergej Trifunović procurili detalji Uhićen glumac Sergej Trifunović Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura

Na konferenciji su govorili načelnik PU Anton Dražina i Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije.

Pretragom obiteljske kuće u Zadru na predjelu Brodarica otkriven improviziran laboratorij za uzgoj marihuane. Osumnjičeni 53-godišnjak za laboratorij je prenamijenio cijeli jedan kat, odnosno potkrovlje kuće, gdje je u strogo kontroliranim uvjetima mogao uzgajati marihuanu kroz cijelu godinu.

"U ovakvim uvjetima uzgajao je višestruko kvalitetniju marihuanu od one uzgojene na otvorenom. Radi se o najsofisticiranijem sustavu za unutarnji uzgoj marihuane, pronađenom na području PU zadarske", rečeno je na konferenciji.

Svaka biljka imala svoju rasvjetu

Osumnjičenik je cijelu etažu kuće toplinski izolirao, opremio s klimatizacijskim uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka. Sustav je bio toliko sofisticiran da je svaka biljka imala svoju rasvjetu i ventilator za hlađenje. Uz to, 53-godišnjak je precizno vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja i prehrani biljaka, kao i dozama dodanog gnojiva.

Osumnjičeni je tijekom rujna i listopada ove godine zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od 4 do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke u fazi rasta.

"Berbom se sa svake biljke dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma", rečeno je na konferenciji.

Također, pronađeno je i oduzeto 546 grama droge marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji.

"Cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narkotržištu procjenjuje na oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene "trave" premašuje 350 tisuća kuna. Na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 100 kuna, što u konačnici čini njezinu vrijednost većom od dva milijuna kuna", objašnjeno je na konferenciji.

Osumnjičeni muškarac priveden je pritvorskom nadzorniku te je protiv njega podignuta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene