Na području između mjesta Sitno Donje i Sitno Gornje u utorak navečer buknuo je veliki požar koji je zaprijetio i kućama. Jutros je uz pomoć kanadera stavljen pod kontrolu.


Ako imate snimke ili fotografije požara, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr, ali ni u kojem slučaju ne dovodite sebe u opasnost!

Dva su kanadera rano jutros poletjela prema Mosoru u pomoć vatrogascima koji se od sinoć u 19:30 sati bore s velikim šumskim požarom u Sitnom Donjem i Gornjem, doznaje se u splitskome Vatrogasno-operativnom centru.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Gorio restoran u centru Splita: Vatra je planula u dimnjaku, šteta je velika Požar u Splitu (Foto: Milan Sabic/PIXSELL) Kaznena prijava protiv vlasnika stana iz kojeg je buknuo požar na splitskom Trsteniku

Od Dražena Glavine, županijskog vatrogasnog zapovjednika, jutros doznajemo kako kuće nisu ugrožene požarom,te da je požar stavljen pod kontrolu vatrogasaca i da je u tijeku sanacija požarišta.

Tijekom noći lakše je ozlijeđen i jedan vatrogasac, koji je pri padu natukao rebro, rekao nam je Glavina i dodao kako je taj vatrogasac nakon pružene liječničke pomoći pušten kući.

Tamo je sinoć izgorjelo više od 150 hektara borovine, trave i niskog raslinja, a bile su ugrožene i kuće zbog čega su dvije starije osobe vatrogasci evakuirali iz njihovih kuća u Sitnom Donjem. Iza vatrogasaca je burna noć u kojoj se njih 150 sa 40 vozila iz 24 postrojbe s područja cijele Županije splitsko-dalmatinske cijelu noć borilo s vatrenom buktinjom potpomognutom jakom burom zbog čega je vatra u nekoliko navrata mijenjala smjer, a fronta požara postajala sve veća.

Vatrogascima se u gašenju vatrene buktinje jutros u 6 sati prvo pridružio jedan kanader, a 40- ak minuta kasnije i drugi, te bi, kako se očekuje, vrlo brzo požar trebao biti stavljen pod kontrolu.

Na požarištu i Baldasar

Podsjetimo, velik požar buknuo je sinoć na području Sitnog Donjeg nedaleko Splita, gdje se više od 50 vatrogasaca s 15 vozila sinoć borilo s vatrenom stihijom koja se bila približila kućama. To je područje obišao i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević izjavio je da su se gasitelji rasporedili u obranu kuća koje su branili sve do jutros, kada su im upomoć stigli i kanaderi.'Imamo pod kontrolom ono što je najvažnije, a to su kuće. Stacionirani smo oko objekta, a prioritet je gašenje objekata, a šuma, ako izgori – izgori', kazao je.

Požar je buknuo u utorak nešto poslije 19:30 sati te se nošen jakim vjetrom proširio u svim smjerovima. Sinoć su na teren stigli gasitelji iz DVD-ova Sitno, Žrnovnica, Split, Kaštela i Omiš, a tijekom noći ih je pristizalo još iz okolnih gradova i mjesta.

>> VIDEO i FOTO Požar u napuštenom trgovačkom centru

"Još nemamo informaciju kolika je opožarena površina, ali zasigurno je da će biti velika jer se u ovo malo vremena vatra poprilično proširila. Radimo sve što je u našoj moći da zaštitimo imovinu građana", rekao je sinoć Kovačević.

Vatra je bila stigla do kuća, no vatrogasci su uspjeli ih obraniti. Nekoliko ljudi je sinoć evakuirano zbog predostrožnosti, doznajemo od naše reporterke koja je na terenu. (Hina/T.K.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook