Obavijesti Video Pretražite Navigacija
lažno se predstavili

Brza reakcija bankara i policije spriječila prevarante: Bezočno pokušali opljačkati 76-godišnjakinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dojave djelatnika banke na području Zadra, pravovremenim, brzim i koordiniranim postupanjem policijskih službenika, spriječena je prijevara.

Sve je počelo jučer oko 13 sati telefonskim pozivom muškarca koji se 76-godišnjakinji lažno predstavio kao policajac. Ženi je rekao kako je potkradaju službenice banke radi čega treba podignuti sav novac koji ima na računu, nakon čega ga mora predati policijskom službeniku u civilu koji će doći do nje na njenu adresu po novac. Kazao je da će joj novac vratiti nakon dovršene istrage.

Žena nije posumnjala u njegove riječi i istog je dana otišla u banku s namjerom da podigne svoju ušteđevinu, no djelatnici banke su posumnjali kako se radi o prevari, reagirali su profesionalno i odmah obavijestili policiju o svojim sumnjama.

Policija je brzo reagirala i u večernjim satima na području Zagreba pronašla 24-godišnjeg muškarca, hrvatskog državljanina, koji je sudjelovao u preuzimanju i daljnjoj predaji novca. Uhićen je i istragom je utvrđeno da je novac trebao preuzeti u Zagrebu te ga predati dalje prema organizatoru izvan granica Republike Hrvatske.

"Sumnja se kako se osoba, organizator činjenja ove vrste kaznenih djela, najvjerojatnije nalazi van granica Republike Hrvatske, odakle putem telefona poziva svoje potencijalne žrtve i organizira druge osobe kako bi mu se dostavio novac, sve u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi. Stoga se u odnosu na njega kriminalističko istraživanje nastavlja kao i u cilju utvrđivanja identiteta drugih osoba koje se dovode u vezu s prijevarom", objavila je zadarska policija.

Savjeti za građane

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. Na našem području zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici raznih tvrtki (Elektre, raznih teeloperatera.), djelatnici za usluge masaže i pomoć u kući i sl.

Pored navedenih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) se savjetuje sljedeće:
- Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
- Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
- Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
- Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju po povoljnim cijenama raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!
- Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!
- Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
- Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
- Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
- Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama trebali bi iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene