Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac osječkoga Županijskog suda za još dva mjeseca produljio je pritvor bivšem predsjedniku uprave 'Đakovštine' d.d. Miji Matiću i članu te uprave Pašku Gašparu, osumnjičenima u tzv. aferi nestanka žita iz silosa te tvrtke, izvijestio je sud na svojim internetskim stranicama.


U priopćenju se navodi kako će se u tom razdoblju ispitati veći broj svjedoka, koje istražni sudac smatra važnim, a provest će se i sudsko financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Na temelju istražnog zahtjeva osječkoga Županijskog državnog odvjetništva, ta se dvojica terete zbog osnovane sumnje da su od 1. siječnja 2009. do 25. siječnja 2010. u Đakovu počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Sumnjiči ih se da su, kao odgovorne osobe tvrtke 'Đakovština' d.d., naložili da se žitarice u vlasništvu Republike Hrvatske te većeg broja fizičkih i pravnih osoba koje su bile uskladištene u silosima trgovačkog društva isporučuju radi mljevenja, prerade i prodaje na tržištu.

Vezani članci Andrej Plenković, Ursula von der Leyen Plenković, Kurz i još četvorica lidera zbog neisporuke cjepiva pisali čelnicima EU Slika nije dostupna Bivši predsjednik Uprave 'Đakovštine' umro prirodnom smrću

Matić i Gašpar, koji su u pritvoru od 8. veljače, terete se da su takvim postupcima, protivnim odredbama Zakona o strateškim robnim zalihama, Zakona o obveznim odnosima te Ugovoru o uskladištenju, koji je potpisan s Ravnateljstvom robnih zaliha, 'Đakovštini' d.d. pribavili oko 22 milijuna kuna protupravne imovinske koristi. (Hina)